Frankrijk pakt Russische oligarch op in Nice

Soelejman Kerimov wordt verdacht van belastingontwijking. Hij is een van de rijkste mannen van Rusland en lid van de Russische Eerste Kamer.

Foto Simon Dawson/Bloomberg

De Franse politie heeft maandagavond op het vliegveld van Nice de Russische oligarch Soelejman Kerimov opgepakt. Dat meldt persbureau Reuters op basis van het Franse openbaar ministerie. Hij wordt verdacht van belastingontwijking. De Russische ambassade is op de hoogte, volgens persbureau TASS, en heeft diplomaten ingezet om assistentie te verlenen.

Kerimov is een van de rijkste mannen van Rusland. Forbes schat zijn vermogen op 7,4 miljard dollar (6,4 miljard euro). Hij is rijk geworden door onder meer investeringen in het Russische aardgasbedrijf Gazprom en de Russische bank Sberbank.

De zakenman is lid van de politieke partij Verenigd Rusland in de Russische Eerste Kamer, de partij van president Vladimir Poetin. Kerimov is een vertrouweling van Poetin. Als senator vertegenwoordigt hij de autonome Russische republiek Dagestan.

In 2011 kocht Kerimov de voetbalclub van Dagestan, Anzji Machatsjkala, maar enkele jaren later verkocht hij die weer. In de tussentijd verkocht hij veel sterspelers. Zo ontving de club 130 miljoen euro tussen 14 en 31 augustus 2013 door de verkoop van veertien spelers.

Lees ook: Zomeruitverkoop bij Anzji leverde 130 miljoen euro op

In 2006 was Kerimov betrokken bij een ernstig auto-ongeluk in Nice, op de Promenade des Anglais. Hij liep er ernstige brandwonden op en lag een tijdje in coma in België. Zijn medepassagier, de Russische presentatrice Tina Kandelaki, kwam er met lichte brandwonden vanaf.