Filibusteraars hopen vooral op heldendom

De Haagse Stemming Vandaag is dag 27 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Goedemorgen! De wet-Hillen verdwijnt niet zonder slag of stoot. De eerste Brexitbuit is binnen. En in Friesland willen ze best een supergemeente.

ALL NIGHT LONG: Gaat het er echt van komen? Twee partijen hebben voor vandaag een filibuster aangekondigd. Om een stemming over de afschaffing van de wet-Hillen te traineren, hebben de PVV en 50Plus respectievelijk 1.200 en 900 minuten spreektijd aangevraagd. Een Kamermeerderheid kan daar een stokje voor steken, maar navraag leert dat de coalitiepartijen dat niet van plan zijn. En dus gaat de teller vanavond om 19.00 uur lopen. De Kamer moet de wet deze week goedkeuren, zodat die in 2019 kan ingaan. Een marathonvergadering schopt dat schema in het honderd. In de kranten vanochtend transformeren de heren alvast tot ware gladiatoren. Ze voelen zich fit, beloven uit het hoofd voor te dragen maar gaan er wel vanuit naar de wc te mogen. Luiertaferelen zoals in de VS worden ons bespaard.

BREXITBUIT: Een opgetogen minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken, VVD) maandagavond, nadat bekend was geworden dat de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA na de Brexit naar Amsterdam verhuist. Het stemproces was volgens Zijlstra “nerve wrecking, to be honest” en eindigde in een loting waarin Nederland uiteindelijk won van Milaan. Toen konden de biertjes op tafel. Dat Nederland bij deze politieke handjeklap als eerste eindigt, zegt in ieder geval iets over zijn positie in Europa. Ook de lobbyvaardigheden van oud-minister Wouter Bos blijken prima op orde: hij werd door premier Mark Rutte expliciet bedankt.

KONINKLIJKE KENNISMAKING: Goed, hij mocht af en toe de informateur spreken. Maar feitelijk stond de koning tijdens de afgelopen kabinetsformatie buitenspel. In het verleden kwamen alle fractievoorzitters tijdens de informerende fase nog langs, maar sinds 2012 is de rol van het staatshoofd geminimaliseerd. Inmiddels is de koning zijn achterstand aan het inhalen. Gisteren meldde de RVD dat hij fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD heeft ontmoet. Komende tijd volgen de overige fractievoorzitters en kabinetsleden, allen voor een “hernieuwde kennismaking”.

BUITEN HET BINNENHOF: Opvallend veel landelijke politici verschenen de afgelopen dagen in het noorden van het land. Bijvoorbeeld GroenLinks-leider Jesse Klaver, die zijn teksten tijdens een meet up in Leeuwarden voor de verandering in het Fries aanleverde: “De feroaring begjint yn Ljouwert.” Morgen zijn in Friesland gemeenteraadsverkiezingen, vooruitlopend op een herindeling van gemeenten per 1 januari aanstaande. Zulke herindelingen zorgen ervoor dat er steeds minder gemeenten overblijven. In Friesland zijn ze positief, zag NRC-redacteur Titia Ketelaar. Goed, de lijntjes worden langer en de bureaucratie neemt toe, maar over het algemeen blijken bewoners blij met de grotere gemeentes. “Of je erwtensoep nu voor twintig man of voor twee man maakt, de inspanning is even hoog.”

WAT WIJ LEZEN: Twee hoogleraren politicologie zijn het niet eens met het besluit van Kamervoorzitter Khadija Arib om de herdenking van de invoering van het algemeen kiesrecht te annuleren. Arib wil pas in 2019 herdenken, als ook vrouwen honderd jaar kiesrecht hebben. Maar volgens de hoogleraren moeten we de geschiedenis “slechts herdenken zoals zij is verlopen, niet zoals het had moeten gaan” en kan een herdenking bijdragen aan het democratisch bewustzijn.

QUOTE VAN DE DAG:

“Ik zou zeggen: even opnieuw nadenken en misschien opnieuw gaan praten, in plaats van nieuwe verkiezingen.”

Een van ‘s lands formatierecordhouders, Halbe Zijlstra, heeft een advies voor de politieke impasse in Duitsland.