Reportage

Feyenoord doet het licht uit in Europa

Champions League De trip naar Manchester was voor Feyenoord (1-0 nederlaag) voorlopig de laatste tussen de elite. Een verslag van uur tot uur.

Feyenoord-fans verzamelen zich voor de wedstrijd in het centrum van Manchester.
Feyenoord-fans verzamelen zich voor de wedstrijd in het centrum van Manchester. Martin Rickett

Hier in de voetbalstad Manchester met een rijk verleden en een rijke toekomst, met twee clubs die mondiaal tot de meest kapitaalkrachtige behoren. Daar waar de wereldklasse acteert, gaat het licht langzaam uit voor Feyenoord – en het Nederlands voetbal.

Feyenoord, in 1970 de eerste Nederlandse Europa Cup 1-winnaar, is (of beter: was) voorlopig de laatste Nederlandse deelnemer in de Champions League. Voor volgend seizoen is de eredivisie zijn vaste startbewijs kwijt: de landskampioen zal zich via de voorrondes moeten plaatsen, wat in de laatste twaalf pogingen slechts één keer lukte. Al bestaat de mogelijkheid dat Nederland vanaf 2019 zijn vaste plek weer terugkrijgt.

Hoe dan ook, de Manchester-trip is tot nader order de laatste tussen de elite. Verslag van uur tot uur rond Manchester City-Feyenoord (1-0).

10.40 uur, lokale tijd. Een oudere Feyenoord-fan loopt met een klassiek shirt met Stad Rotterdam Verzekeringen door het centrum van Manchester. De stad ontwaakt, het Legioen ontwaakt. Een enkeling zit al aan het bier. Uitwerpselen van de avond ervoor zijn zichtbaar.

Feyenoord is hier officieel met 2.700 fans. Hoofdzakelijk man, twintigers en dertigers. Op stoplichten zijn Feyenoord-stickers geplakt. Het is druk bij het National Football Museum, daar worden tickets omgewisseld voor een toegangskaart. Wedstrijdsjaals worden voor tien pond verkocht. Het is rustig, gemoedelijk.

Lees ook: De reportage die we maandag maakten bij Manchester City, ooit arm, nu de club met de onbegrensde mogelijkheden

11.15 uur. Enkele Feyenoord-fans lopen in de John Rylands Library, de bibliotheek in het hart van de stad. In een zaal die is ingericht rond de Duitse theoloog Martin Luther, bekend van zijn 95 stellingen tegen de katholieke Kerk uit 1517, wordt op een bord de vraag gesteld: Luther veranderde de wereld, wat zou jij veranderen? „Next year Feyenoord kampioen”, staat op een van de papiertjes.

14.45 uur. Zo’n 1.500 toeschouwers zitten in het stadion van de Manchester City-academie. Hier staan de potentiële sterren van de toekomst. In de schaduw van de Champions League wordt een jeugdcompetitie gehouden, tussen de onder 19-ploegen van de clubs: de UEFA Youth League. De Feyenoord-jeugd doet het daarin aanzienlijk beter dan het vlaggenschip, dat na vier duels nog puntloos is. Voor de jeugd lonkt plaatsing voor de volgende ronde.

Lees ook: Een portret van Manchester City, vlaggenschip van een mondiaal voetbalbedrijf

Dit zijn geen jongens meer, dit zijn mannen. Het tempo ligt hoog, de persoonlijke duels zijn hard. Het blijft 0-0, het eerste puntverlies van de City-jeugd. Het aardige is: vanuit dit stadion heb je zicht op het Etihad Stadium, op vijf minuten lopen. Je weet als jeugdspeler waarvoor je speelt, wat het einddoel is.

De Feyenoord-top is erbij, met de nieuwe algemeen directeur Jan de Jong en technisch directeur Martin van Geel. En Dirk Kuijt, die na zijn afscheid verbonden is gebleven aan Feyenoord. Ze zien: de Feyenoord-jeugd doet het prima in de Europese jeugdelite. De lichten van het Etihad Stadium ontbranden, de avond valt vroeg in Manchester.

17.10 uur. Martin van Geel vertelt vanuit zijn hotelkamer over de lunch eerder die middag met de beleidsmakers van City, waaronder topman Ferran Soriano, directeur voetbal Txiki Begiristain en clubicoon Mike Summerbee. In totaal een gezelschap van zestien mensen. Het vindt plaats in ‘The Tunnel Club’, een nieuw, exclusief restaurant in het stadion met zicht op de spelerstunnel.

Lees ook: Hoe Feyenoord weer tot leven werd gewekt, onder andere aan de hand van ‘architect’ Martin van Geel

Een kinderkoor zingt Blue Moon voor de bestuurders, het City-lied, en schakelt daarna over naar Hand in Hand Kameraden, vertelt Van Geel. Wat bespreken ze tijdens zo’n lunch? „De mogelijkheden van beide clubs, de problemen, de druk, de verwachtingen, de media.”

Het zijn clubs die schaken op een ander toneel, in andere markten, met andere budgetten. „Het is niet te vergelijken. Wij halen zo’n 9 miljoen euro uit tv-inkomsten, zij richting de 200 miljoen. Ons salarishuis is ongeveer 17 miljoen, dat verdient bij hun een speler bijna alleen al per jaar.

Van Geel kent de Engelse topclub goed nadat hij John Guidetti zes jaar terug van City huurde, hij kwam hier een keer of zes. Het complex van City noemt hij „state of the art”. Het diende als inspiratiebron voor de nieuw te bouwen trainingsaccommodatie van Feyenoord. Vorig jaar had hij een rondleiding op de City-academie, samen met de inmiddels vertrokken directeur Eric Gudde. Van Geel: „Ze hebben er alles, zonder dat het overdadig is. Het is heel functioneel, met korte lijnen. En er is veel rust om te werken.”

19.30 uur. Het uitvak zit bomvol, de Feyenoord-fans zorgen voor het gezang, voor de sfeer. Ze vertrokken twee uur eerder in een mars naar het stadion vanuit het centrum, in een lang gestrekt lint. Net als vorig jaar in het uitduel bij Manchester United, toen met zo’n 7.000 supporters.

19.45 uur. Een verslaggever trekt op de perstribune een zakje paprikachips open. „Zo, nu even een voetbalshow.” City met Kevin De Bruyne, Sergio Agüero – ja, ga er maar voor zitten. Maar City is ongeïnspireerd, ze zijn al door naar de volgende ronde, de druk is eraf, ze spelen enkel voor de eerste plek in de groep.

21.30 uur. Feyenoord weert zich moedig, het blijft lang 0-0, al krijgt City grote kansen. Er is een flinke kans voor Steven Berghuis halverwege de tweede helft, maar zijn schot wordt over getikt. Kort voor tijd maakt Raheem Sterling de 1-0. En slecht nieuws uit Italië: Napoli verslaat Sjachtar Donetsk, waardoor de derde plek in de poule en daarmee doorstroming in de Europa League onmogelijk is geworden. Het duel tegen Napoli over twee weken gaat enkel nog om de eer. Het is einde verhaal.