Eerste kiesronde

Ex-president Piñera na eerste ronde aan kop in Chili, maar een tweede ronde is nodig

1e kiesronde

Chili krijgt op 17 december in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de keus tussen de rechtse ex-president Sebastián Piñera en de centrum-linkse Alejandro Guillier. Dat is de uitkomst van de zondag gehouden eerste kiesronde.

De 67-jarige Piñera, een conservatieve zakenman-miljardair die het Zuid-Amerikaanse land van 18 miljoen inwoners al bestuurde van 2010 tot 2014, kreeg ruim 36 procent van de stemmen. De 64-jarige Guillier, ex-journalist en relatieve nieuwkomer in de politiek, bleef steken op 22 procent. Dit was het gevolg van de onverwacht goede score van de uiterst linkse kandidaat Beatriz Sánchez (ruim 20 procent). De ultrarechtse José Antonio Kast, die een terugkeer naar de tijd van de Pinochet-dictatuur belooft, haalde 8 procent. De opkomst bedroeg zondag bijna 50 procent. In totaal waren er ruim 14 Chilenen kiesgerechtigd. In peilingen maakt Piñera in de tweede ronde de beste kans op winst, waarbij moet worden aangetekend dat enquêteurs de uitslag van de eerste ronde slecht voorspelden. (AFP)