Eerste Kamer stemt in met opslag kentekendata

Na het verruimen van de regels, mag de politie op specifieke locaties de kentekens van alle langsrijdende auto’s vier weken lang opslaan, of ze nu verdacht worden of niet.

Foto Marcel Antonisse/ANP

De politie mag kentekengegevens van automobilisten voor een periode van vier weken gaan bewaren. De Eerste Kamer stemde zojuist in met de wetswijziging die de regels voor het opslaan van nummerborden verruimt.

Op dit moment registreren camera’s met ANPR, dat staat voor Automatic Number Plate Recognition, ook al kentekens langs de snelweg. Maar alleen kentekens die gesignaleerd zijn voor een misdrijf worden doorgegeven aan de politie. De overige camerabeelden worden direct gewist. Na het verruimen van de regels, mag de politie op specifieke locaties de kentekens van alle langsrijdende auto’s vier weken lang opslaan, of ze nu worden verdacht of niet. Volgens de politie is dit nodig, omdat ook in de weken na een misdrijf moet kunnen worden onderzocht of het voertuig van een verdachte in de buurt was. Ook kunnen de gegevens worden gebruikt om routes van verdachten te reconstrueren.

Vorige week maakte de politie bekend de komende weken tientallen nieuwe camera’s te installeren die automatisch kentekens van automobilisten fotograferen en opslaan. Ook op binnenwegen krijgen tweehonderd flitspalen camera’s geïnstalleerd met ANPR.

Lange aanloop

Het heeft bijna vijf jaar geduurd voor de wet, die in 2013 door voormalig minister van Veiligheid & Justitie Ivo Opstelten (VVD) werd ingediend, in werking kan treden. In de Tweede Kamer was lang discussie over de voorwaarden waarop de politie beschikking zou krijgen over de data. Eind vorig jaar stemde de Tweede Kamer uiteindelijk in met de wet. Dinsdag ging ook een meerderheid van de senaat akkoord: VVD, CDA, PVV, PvdA, SGP, ChristenUnie en de Onafhankelijk Senaatsfractie stemden voor.

GroenLinks, SP, D66 en de Partij voor de Dieren stemden tegen. Ook privacyorganisatie Bits of Freedom (BoF) is kritisch over de wet. Volgens BoF is nog altijd onduidelijk welke gegevens precies door wie geraadpleegd kunnen worden. “Zo’n nieuwe en indringende bevoegdheid vereist een hele goede rechtvaardiging – die vooralsnog ontbreekt”, aldus de organisatie.

Eerder werd de Belastingdienst op de vingers getikt vanwege het onterecht bewaren en niet verwijderen van miljoenen kentekenfoto’s. De Belastingdienst is inmiddels gestopt met deze opsporingsmethode na een uitspraak van de Hoge Raad in februari. De Raad oordeelde dat de Belastingdienst geen gebruik mag maken van ANPR-camera’s omdat mensen te veel in hun privéleven worden aangetast.