Brieven

Drugsvangst

Zelfs de moeder aller drugsvangsten is geen nieuws

Foto Reuters

Op 8 november werd in Colombia twaalf ton cocaïne in beslag genomen, volgens president Juan Manuel Santos de grootste drugsvangst ooit (Recordvangst cocaïne in Colombia, 9/11). Een week later, op 14 november werd in een loods in het Brabantse Oudenbosch ruim duizend kilo cocaïne gevonden, volgens de berichtgeving in de media niet de grootste vangst dit jaar want in januari werd in Hazeldonk al vierduizend kilo gevonden. Ondanks de grote omvang van deze laatste drugsvangsten, bericht ook NRC het hele jaar door over dit soort inbeslagnames. Die berichtgeving draait bijna altijd om zes hoofdzaken: 1) de verstopmethode; 2) de straatwaarde; 3) de herkomst; 4) de arrestanten; 5) het aantal kilo, vaak in verhouding tot eerdere inbeslagnames; en 6) de foto van de in beslag genomen drugs, meestal keurig op een rijtje gelegd, indien mogelijk met wapens of geld erbij. Wat steevast onvermeld blijft, is dat de handel ondanks deze drugsvangsten gewoon doorgaat, dat het enige effect misschien soms een tijdelijke prijsverhoging inhoudt (dus meer winst voor de handelaren) en dat het kat-en-muis-spel tussen politie en drugsbendes door zal gaan zolang drugs illegaal zijn. Eigenlijk is dit dus geen nieuws. Wel is medelijden op zijn plaats met de politieagenten die de duizenden pakketjes klaar moeten leggen voor de foto.