Directeur verlaat beveiligingsbedrijf Fox-IT

Ronald Prins richtte Fox-IT in 1999 op. Het cybersecuritybedrijf heeft onder meer de AIVD als klant.

Ronald Prins.
Ronald Prins. Foto Wiebe Kiestra

Directeur Ronald Prins verlaat per 1 januari 2018 Fox-IT. Dat maakte het beveiligingsbedrijf, dat onder meer inlichtingendiensten AIVD en MIVD als klant heeft, dinsdag bekend. Prins (48) richtte in 1999 samen met Menno van der Marel Fox-IT op.

Met de beveiliging van de inlichtingendiensten en bijvoorbeeld ook de notulen van de ministerraad, speelt Fox-IT een grote rol in de beveiliging van Nederlandse staatsgeheimen. Het ondersteunt ook de beveiliging van het telefoon- en mailverkeer tussen staatslieden en berichten tussen ambassades en legerleiders. Fox-IT leert medewerkers van Defensie om te hacken.

In 2015 werd Fox-IT verkocht aan de Britse NCC Group voor 133 miljoen euro. Van der Marel en Ad Scheepbouwer, die in 2012 een aandeel in Fox-IT kocht, vertrokken vlak daarna als multimiljonairs. Het leverde Prins 40 miljoen euro op. Nu gaat ook hij weg. “Het is een natuurlijk moment om afscheid te nemen”, zegt een woordvoerder van Fox-IT.

NRC sprak Prins na die overname: We overschatten hoe slim terroristen zijn

De taken van Prins waren al voor een groot deel overgenomen door anderen binnen het bedrijf, aldus de woordvoerder. Er komt daarom ook geen opvolger van Prins. Joost Halkes houdt de dagelijkse leiding.

Adviseur

Prins gaat de consultancy in. Hij wordt senior cybersecurity-adviseur bij het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) en zit met Scheepbouwer in een investeringsfonds, waar hij zijn geld van de verkoop van Fox-IT kan gebruiken. Na 1 januari 2018 blijft Prins als adviseur verbonden aan Fox-IT. Prins zelf was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Prins studeerde technische wiskunde aan de TU Delft en heeft zich daarna gespecialiseerd als cryptograaf. Met mede-oprichter Van der Marel werkte hij bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en hij was ook werkzaam bij de Directie Bijzondere Inlichtingen van de AIVD.