Centrale Bank van Suriname vreest voor een bankrun

De Surinaamsche bank Berichten over problemen bij De Surinaamsche Bank leiden tot grote paniek onder cliënten, banken en de Surinaamse regering.

Marktkraampjes in Paramaribo. Suriname kampt al jaren met een economische crisis, die ook de banken raakt.
Marktkraampjes in Paramaribo. Suriname kampt al jaren met een economische crisis, die ook de banken raakt. Foto Getty Images

In Suriname is een rel uitgebroken over de berichtgeving rond de financiële problemen van de grootste bank van het land, De Surinaamsche Bank (DSB). Al sinds eind september verschijnen er in lokale media alarmerende berichten over grote problemen bij DSB als gevolg van de jarenlange economische crisis in Suriname. Door forse, uitstaande leningen, onder meer voor een half miljard Surinaamse dollar (60 miljoen euro) aan de Surinaamse overheid – die dit geld niet zou kunnen terugbetalen, dreigt de bank failliet te gaan, meldde vervolgens Trouw afgelopen weekend.

Het Nederlandse dagblad kopte dat de DSB „op omvallen” staat. In het artikel waarschuwt een oud-lid van het directieteam van DSB, de Nederlandse adviseur Hans Moison, voor faillissement.

Het stuk sloeg in als een bom in Suriname, via sociale media riepen angstige cliënten elkaar op hun rekeningen bij de DSB leeg te halen en er ontstond hevige paniek zowel bij Surinaamse bedrijven als particulieren.

De DSB en ook de Centrale Bank van Suriname wisten niet hoe snel ze de berichten moesten ontkrachten uit angst voor een bankrun waarbij bedrijven en particulieren hun geld zouden weghalen.

Lees ook: De financiële crisis in Suriname

De Centrale Bank van Suriname riep Surinamers onmiddellijk op hun geld niet weg te halen bij de DSB. „Een bankrun is funest voor het bankwezen en kan de bank werkelijk ten gronde richten”, aldus de Centrale Bank. De DSB verklaarde dat het juist weer wat beter met de bank gaat.

De regering ging dinsdag nog een stap verder en begon in een epistel van drie kantjes een persoonlijke aanval op Trouw-journalist Pieter Van Maele en de in het artikel geciteerde bankadviseur Moison. Zij zouden Suriname „met opzet in een kwaad daglicht willen zetten” met informatie die niet gestoeld zou zijn op de waarheid.

Volgens minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is niet het opkopen van schatkistpapier door DSB de oorzaak van de crisis maar zijn er bij de bank beslissingen genomen die tot het grote verlies hebben geleid. „De overheid is niet debet aan de vermeende aantijgingen”, aldus Hoefdraad.

Daarop zette Van Maele uiteen dat zijn stuk voornamelijk gebaseerd is op jaarcijfers en verklaringen van DSB en de Centrale Bank en op eerder gepubliceerde artikelen in Surinaamse media.

Hoewel kritische Nederlandse berichtgeving over Suriname altijd zeer gevoelig ligt, vanwege het verleden, hebben de overspannen reacties vanuit het Surinaamse bankwezen en de Surinaamse regering de onrust in Suriname alleen maar aangewakkerd.