CBS ontslaat prominente anchor om aanranding

Acht vrouwen beschuldigden Charlie Rose een dag eerder onder meer van aanranding.

Charlie Rose bij de uitreiking van de uitreiking van de Peabody Award in 2014.
Charlie Rose bij de uitreiking van de uitreiking van de Peabody Award in 2014. Foto Lucas Jackson/Reuters

De in de Verenigde Staten bekende talkshowpresentator Charlie Rose is ontslagen vanwege beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft zijn werkgever dinsdag bekendgemaakt in een interne memo, meldt The New York Times (NYT). Rose werd een dag eerder in The Washington Post door acht vrouwen beschuldigd van ongewenste intimiteiten. Hij werd ook door zijn andere werkgevers, PBS en Bloomberg, geschorst.

De vrouwen hadden met Rose te maken omdat ze bij zijn Charlie Rose Show voor de publieke omroep PBS werkten, stage liepen of solliciteerden. Hij zou onder meer naakt hebben rondgelopen en de vrouwen betast hebben. De beschuldigingen waren voor CBS aanleiding om de prominente presentator op non-actief te stellen.

Geloofwaardigheid

CBS bericht geregeld over seksueel wangedrag bij andere media-organisaties. Daarom zijn de aantijgingen schadelijk, zegt CBS-topman David Rhodes volgens de NYT in de memo:

“Onze geloofwaardigheid in die berichtgeving vereist geloofwaardigheid in het toezien op basale omgangsnormen. Daarom hebben we dit besluit genomen.”

Rhodes spreekt van “extreem verontrustend en onacceptabel gedrag”.

Of Rose nog welkom is bij PBS of Bloomberg is nog onduidelijk. Hij heeft zijn excuses aangeboden.

Correctie (21 november 2017): in een eerdere versie van dit bericht stond in de introtekst “Chris Rose” in plaats van “Charlie Rose”.