Bouwmagnaat Dik Wessels (71) overleden

De bekende ondernemer was directeur van bouwbedrijf VolkerWessels en een van de rijkste mensen van Nederland.

Foto Eric Brinkhorst

De bekende Twentse ondernemer Dik Wessels is dinsdagmorgen op 71-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt een woordvoerder van bouwbedrijf VolkerWessels tegenover NRC. Over de doodsoorzaak wil het bedrijf niets zeggen.

De directeur van VolkerWessels was een succesvolle ondernemer en een van de rijkste Nederlanders. Met een geschat vermogen van 4 miljard euro stond de Rijssenaar in de topdrie van de Quote 500 dit jaar. Wessels was een van de bekendste inwoners van Twente en ereburger van de gemeente Rijssen-Holten. In 1999 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Wessels was een fanatieke aanhanger van voetbalclub FC Twente, die hij ook financieel steunde.

Wessels was volgens RTV Oost al langere tijd ziek. De familie wil nog geen reactie geven op het overlijden. Dik Wessels was van oorsprong een man uit de bouw – het gelijknamige Wessels Bouwbedrijf uit Rijssen, dat in 1933 door zijn vader Arend werd opgericht. In 1968 nam Dik het timmerbedrijf over en maakte er snel een groot regionaal bouwbedrijf van.

World Online

Ook ontpopte Wessels zich in de loop van de jaren negentig van de vorige eeuw als een zakenman met een fijne neus voor lucratieve transacties. Hij was investeerder in het Nederlandse internetbedrijf World Online, dat het lokale symbool werd van de wereldwijde internetzeepbel. Hij investeerde destijds 45 miljoen gulden en verdiende bijna 600 miljoen euro toen hij zijn aandelen van het bedrijf bij de beursgang in maart 2000 verkocht. Vrij snel daarna begon de grote neergang van het internetbedrijf.

Wessels bracht zijn eigen familiebedrijf in 1990 voor het eerst naar de effectenbeurs, simpelweg door een zieltogend klein beursgenoteerd bouwbedrijf te kopen en daar zijn eigen bedrijf in te stoppen. In 1997 volgde de fusie met Volker Stevin, dat groot was in wegenbouw. Zo ontstond uiteindelijk VolkerWessels.

Beursgang

Vervolgens kocht Wessels dat bedrijf in 2003 met leningen van banken en eigen geld weer terug. Daarna verkocht hij weer een pakket aandelen, deze keer aan private-equityfinancier CVC. Die aandelen kocht hij later ook weer terug. Dit jaar ging het bouwbedrijf opnieuw naar de beurs. VolkerWessels is het tweede bouwbedrijf van Nederland met 16.000 werknemers en 5,5 miljard euro omzet.

Lees ook: VolkerWessels maakt winst na beursgang

Wessels bezat tevens de omvangrijke investeringsmaatschappij Reggeborgh, vernoemd naar het riviertje dat langs Rijssen stroomt. Reggeborgh was onder meer een vroege investeerder in de aanleg van glasvezel.

Correctie: in een eerdere versie van dit bericht stond dat Wessels in 1991 koninklijk werd onderscheiden. Dit moet 1999 zijn.