Necrologie

Bouwer met een fijne neus voor investeringen

Dik Wessels Bouwen leerde hij van zijn vader. Later volgen grote investeringen. Twente bleef zijn thuis.

Dik Wessels was met een geschat vermogen van 4 miljard euro een van de rijkste Nederlanders.
Dik Wessels was met een geschat vermogen van 4 miljard euro een van de rijkste Nederlanders. Foto eric brinkhorst

Dik Wessels was een bouwer die risico’s nam en dankzij een reeks van profijtelijke investeringen een van de drie rijkste mensen van Nederland werd, maar nooit vergat waar hij vandaan kwam. Uit Rijssen. Uit Twente.

Hij steunde voetbalclub FC Twente (zijn eerder overleden broer Herman was een tijd voorzitter). Hij probeerde Twente Airport nieuw leven in te blazen. Hij was, naast officier in de orde van Oranje Nassau, ereburger van Rijssen. Hij noemde zijn eigen investeringsmaatschappij Reggeborgh, naar het riviertje de Regge dat langs zijn kantoor stroomde.

Dik Wessels oogde als de klassieke pater familias, de ondernemer die zijn vaders bedrijfje overnam en er met fusies, overnames en een avontuur op de effectenbeurs de op een na grootste bouwer van Nederland van maakte. VolkerWessels (16.000 werknemers, 5,5 miljard euro) is bijvoorbeeld een van de grootste bouwers van woonhuizen. Het mooie van een familiebedrijf is dat meteen duidelijk is wie de baas is: de familie. In een lang interview in 2015 met Het Financieele Dagblad vertelde Wessels over zijn jonge jaren in zijn vaders bedrijf. Over die keer dat de voorman op de bouwplaats woedend naar Wessels sr. stapte met de vraag wie er de baas was. Het antwoord: „Jij bent de baas. Maar wat onze Dik zegt moet gebeuren.”

Lees ook hoe VolkerWessels in april naar de beurs ging: Met z’n allen cashen op de beurs

Familie bleef altijd de basis. Hij zinspeelde in zijn weinige ontmoetingen met de media erop dat zijn twee dochters te zijner tijd wel de verantwoordelijkheid als aandeelhouders aankonden. Zijn schoonzoon Henry Holterman leidt investeringsmaatschappij Reggeborgh. Die bezit 67,55 procent van de aandelen van het beursgenoteerde VolkerWessels.

Calvinistisch werkethos

Voor bankmensen in Amsterdam bleef het in de jaren tachtig van de vorige eeuw altijd een beetje een raadsel. Hoe kwam het dat Rijssen zoveel bouwbedrijven had die de zware economische crisis hadden overleefd, terwijl elders anderen kopje onder waren gegaan?

Het antwoord: bouwers als Wessels. Geen rare sprongen. Calvinistisch werkethos. Goede mensen om je heen verzamelen die kwaliteiten hebben die jij mist. Dat gold voor zijn personeel, maar ook voor naaste medewerkers. Hij rekruteerde de latere topman Herman Hazewinkel bij een accountantskantoor in Almelo. Dat gold ook voor oud-minister-president Dries van Agt, twintig jaar lang een van de commissarissen. Diens naam opende deuren. „Ik was de vlag op het schip”, beaamde Van Agt in een profiel in NRC van Dik Wessels.

Als baas kon hij voor zijn mensen een bullebak zijn. „Hij zegt precies wat hij denkt, op een unverfroren manier”, zei een zakenrelatie.

Als jager is hij wat ‘schietdoof’ geworden. Zijn publieke stijl was stil en gesloten. Bij een persbijeenkomst in 2012 waarop hij vertelde dat de familie weer eigen baas was geworden bij VolkerWessels rookte hij na het uitdelen van het persbericht een sigaretje. Hij wachtte op vragen. En opende dan met: „Ik weet niet eens wat ik moet zeggen.”

De timing van Wessels pakt verbluffend vaak goed uit. Hij ontpopt zich als een slimme strateeg in fusies en overnames. Dat begint in 1990 met een fusie met het beursgenoteerde IBB-Kondor. Op deze manier komt Bouwbedrijf Wessels voor het eerst op de beurs terecht. In 1997 volgt de fusie met VolkerStevin, een (wegen)bouwbedrijf. In beide combinaties is Dik Wessels tevreden dat zijn naam als tweede genoemd wordt. Eerst Kondor Wessels, later VolkerWessels. Maar ondertussen blijkt hij wel de leidende kracht te zijn als grootaandeelhouder.

De bouwfraude in de jaren negentig schuurde langs hem en zijn bouwbedrijven heen. In 2015 valt zijn naam, niet als verdachte, in de omkopingszaak van VVD-wethouder Jos van Rey (Roermond). Dochterbedrijven van VolkerWessels zouden via via geld hebben gestoken in de campagnekas van Van Rey.

Na de val van de Berlijnse Muur expandeerde hij voorzichtig in Duitsland. Voor sommige veel grotere concurrenten, zoals HBG, is Duitsland een tranendal. Wessels floreert.

In 2003, als de beurskoersen zo ongeveer op een dieptepunt staan, doet Dik Wessels een overnamebod op VolkerWessels. Hij haalt het bedrijf daarmee van de beurs af. Waarom? Zakenvrienden denken dat hij bang was dat iemand anders hem voor zou zijn. Zo komt het bedrijf weer in de familie.

Het afgelopen jaar bracht Reggeborgh de aandelen van VolkerWessels opnieuw naar de beurs. Ook nu goeie timing. Koersen staan hoog. Maar Wessels bleef in de buurt. Hij sloot een adviescontract voor tien jaar à 180.000 euro per jaar.

Pieken met internet

Zijn vermogen in het familiebedrijf is de basis voor een indrukwekkende reeks van privé-investeringen buiten de bouw die hem miljardair maken.

Zijn investering in internetbedrijf World Online maakt hij in 2000 op de piek van de beurshausse te gelde voor 600 miljoen euro. Hij had er een paar jaar eerder 20 miljoen euro voor betaald. Wessels was ook een vroege investeerder in de aanleg van glasvezel (Reggefiber). Verder bezat hij 5 procent van de aandelen van bank en vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen plus substantiële belangen in de sector energie en in grond en huurhuizen in Duitsland.

Dankzij de waarde van zijn investeringen en de aan- en verkoop van zijn eigen bouwbedrijf steeg hij tot de derde plaats op de Quote 500-lijst van rijkste Nederlanders. Goed voor 4 miljard euro. In 1998 zei hij tegen Quote: „Rijkdom stelt zo weinig voor, alles is relatief.”