Bonden stemmen in met afspraken verkoop Unox-fabriek

Unilever wil de fabriek in Oss verkopen aan Zwanenberg. De bonden eisten betere arbeidsvoorwaarden.

De afgelopen twee weken voerden werknemers van de fabriek actie voor betere arbeidsvoorwaarden.
De afgelopen twee weken voerden werknemers van de fabriek actie voor betere arbeidsvoorwaarden. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De vakbonden hebben met Unilever een akkoord bereikt over de gevolgen van de verkoop van de Unox-fabriek in Oss aan vleeswarenfabrikant Zwanenberg. Dat hebben de bedrijven en de bonden dinsdagmiddag bekendgemaakt. De vakbondsleden moeten nog met het voorstel akkoord gaan, maar de acties die al twee weken duren worden beëindigd.

FNV en CNV Vakmensen voerden actie omdat de verkoop van de fabriek aan Zwanenberg mogelijk tot gevolg zou hebben dat de ongeveer driehonderd medewerkers hun gunstigere arbeidsvoorwaarden bij Unox zouden verliezen en voortaan onder de algemene cao voor de vleeswarenindustrie zouden vallen. Met de huidige afspraken is dat uitgesloten, zeggen zowel de bedrijven als de bonden.

Het voorstel wordt woensdag voorgelegd aan de vakbondsleden. CNV en FNV geven daarbij een positief advies af. Unilever en Zwanenberg hopen de verkoop op 1 januari af te ronden.