Bomaanslag in Irak eist minstens 20 levens

Een vrachtwagen gevuld met explosieven werd tot ontploffing gebracht op een drukbezochte markt.

Archiefbeeld van een aanslag in Tuz Khurmato in 2014.
Archiefbeeld van een aanslag in Tuz Khurmato in 2014. Foto AP / Emad Matti

Bij een bomaanslag op een markt in het noorden van Irak zijn dinsdag minstens 20 mensen om het leven gekomen. Minstens 40 mensen raakten gewond. Verwacht wordt dat het dodental nog oploopt door het hoge aantal zwaargewonden.

De politie en hulpdiensten bevestigen tegenover persbureau Reuters dat een vrachtwagen gevuld met explosieven tot ontploffing gebracht werd op een drukbezochte groentemarkt in de plaats Tuz Khurmatu, ten zuiden van de olierijke regio Kirkuk. AFP schrijft dat er 21 doden zijn gevallen.

De aanslag is nog niet opgeëist. Terreurgroep Islamitische Staat heeft eerder verantwoordelijk opgeëist voor bomaanslagen in het land. Tuz Khurmatu is een multi-etnische stad met zo’n 150.000 inwoners en is vaker het doelwit geweest van bloedige aanslagen. In de stad wonen Arabieren, Turkmenen en Koerden.

Tijdelijk in handen van Koerden

In 2014 reden zelfmoordterroristen nog met vrachtauto’s gevuld met explosieven in op gebouwen van twee Koerdische politieke partijen. Daarbij vielen ook enkele tientallen slachtoffers.

Tuz Khurmatu was tot voor kort nog in handen van de Koerdische Autonome Regio. Na het onafhankelijkheidsreferendum van de Koerden deze zomer besloot Bagdad betwiste gebieden in het land terug te veroveren.

Later meer.