Beurswaarde van Chinese Tencent gaat Facebook voorbij

Techbedrijf Het Chinese techbedrijf Tencent heeft minder gebruikers dan Facebook, maar een veel breder verdienmodel, en is daarom een voorbeeld voor Mark Zuckerberg.

Een kind speelt een van de games van Tencent. Het bedrijf mag zich tot de tien meest waardevolle merken ter wereld rekenen – in het rijtje Apple, Google, Facebook en Amazon.
Een kind speelt een van de games van Tencent. Het bedrijf mag zich tot de tien meest waardevolle merken ter wereld rekenen – in het rijtje Apple, Google, Facebook en Amazon. Foto Reuters

Tencent, de bedenker van onder meer sociaal netwerk WeChat, werd deze week het eerste Chinese techbedijf dat de grens van 500 miljard dollar aan beurswaarde doorbreekt. Bij sluiting van de beurs in Hongkong werd dinsdag een beurswaarde genoteerd van 523 miljard dollar, net meer dan de 522 miljard dollar van Facebook op maandag.

WeChat telt 980 miljoen gebruikers. Dat is de helft minder dan Facebook, maar WeChat heeft meer potentiële inkomstenbronnen dan alleen advertenties. Voor Chinezen is WeChat – of Weixin, zoals de applicatie in China heet – onmisbaar gereedschap. Als betaalmiddel, om cadeautjes te geven (een traditionele rode envelop) of een afspraak te maken in het ziekenhuis.

Voor Facebook is de all-in-one-app, een Zwitsers zakmes voor het dagelijks leven, een inspiratiebron. Mark Zuckerberg wil Facebook Messenger uitbreiden met extra functies, in navolging van WeChat. De combinatie van alle functies in één app maakt WeChat echter ook tot een potentiële privacynachtmerrie. De Chinese overheid wil digitale dossiers bijhouden over de bevolking en Chinezen beoordelen op ‘sociale kredietwaardigheid’. Hun WeChat-gedrag is daarvoor een uitstekende graadmeter.

Op dit moment verdient Tencent het meest aan online games, maar met name de betaaltoepassingen zijn populair. Tencent heeft nu plannen om WeChat Pay te exporteren naar Maleisië.

Lees ook: WeChat is een Zwitsers zakmes en privacynachtmerrie ineen