Besiktas plaatst zich voor het eerst voor knock-outfase

Feyenoord is na verlies tegen Manchester City uitgeschakeld in Europa.

Pepe en Gokhan Gonul (r) van Besiktas tijdens de wedstrijd tegen FC Porto.
Pepe en Gokhan Gonul (r) van Besiktas tijdens de wedstrijd tegen FC Porto. Foto Ozan Kose/AFP

De Turkse voetbalclub Besiktas heeft voor het eerst de achtste finales van de Champions League bereikt. Het 1-1 gelijkspel tegen FC Porto was genoeg voor kwalificatie voor de knock-outfase in de hoogste Europese competitie.

Feyenoord behaalde minder succes tegen Manchester City. Lange tijd leken de Rotterdammers een puntje uit de wedstrijd te kunnen slepen, maar in de 88ste minuut maakten de Engelsen (Raheem Sterling) toch nog de 1-0. Feyenoord blijft op nul punten in groep F en is uitgeschakeld in Europa.

Lees het wedstrijdverslag: Feyenoord doet het licht uit in Europa

Besiktas-FC Porto

Bij Besiktas had Ryan Babel een basisplaats en Jeremain Lens op de bank. Hun club kwam op achterstand door de Braziliaan Felipe, die de Portugezen in de 29ste minuut vanaf een afstand van zo’n twaalf meter naar de 0-1 schoot. Maar nog voor rust maakte Talisca de gelijkmaker. In de tweede helft raakte Babel de lat.

De kampioen van Turkije is ongeslagen in de duels in groep G. Tegen RB Leipzig en AS Monaco won de club, genoeg voor groepswinst.

Spartak Moskou-NK Maribor

In groep E speelden Spartak Moskou en NK Maribor uit Slovenië dinsdag gelijk: 1-1. De openingstreffer van Spartak viel pas tien minuten voor het einde door Zé Luis. In blessuretijd maakte NK Maribor, in de persoon van Jasmin Mesanovic, de gelijkmaker.

Daarmee zijn de kansen op de volgende ronde van Spartak, dat Quincy Promes in de basis zette, verkleind. Met zes punten uit vijf wedstrijden staat de Russische kampioen derde in de groep, achter Liverpool (8 punten) en Sevilla (7 punten). Maribor had moeten winnen om de hoop op kwalificatie te behouden. Liverpool en Sevilla speelden in dezelfde groep later op de avond 3-3.

Andere uitslagen in de Champions League

Groep E
Sevilla - Liverpool (3-3)
Sevilla maakte een comeback van 3-0 naar 3-3. Het laatste doelpunt viel in de blessuretijd. Met negen punten uit vijf wedstrijden is Liverpool, met Georginio Wijnaldum, nog niet helemaal zeker van een vervolg in de Champions League. Het speelt op 6 december nog tegen Spartak Moskou (8 punten).

Groep F
Napoli - Sjachtar Donetsk (3-0)
Met deze winst heeft Napoli nog hoop op de volgende ronde in de Champions League. De Italianen staan nu derde met zes punten, drie achter Donetsk. Groepswinnaar is Mancester City, dat deze dinsdag met 1-0 won van Feyenoord. Feyenoord is uitgeschakeld.

Groep G
Monaco - Leipzig (1-4)
Monaco is uitgeschakeld met twee punten uit vijf wedstrijden. De strijd tussen Leipzig en FC Porto (beide zeven punten) om plek twee in de poule, met groepswinnaar Besiktas, wordt nu tijdens de laatste speelronde beslist.

Groep H
Borussia Dortmund - Tottenham Hotspur (1-2)
De nederlaag van Dortmund betekende weer een tegenvaller voor de geplaagde coach Peter Bosz. Zijn positie is bijna onhoudbaar geworden. Tottenham verzekert zich met deze winst van de eerste plek in de poule.

Apoel Nicosia - Real Madrid (0-6)
Met deze monsterzege heeft Real Madrid zich voor de 22ste keer geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League.