‘Apotheker gaat medicijn Orkambi zelf maken’

Daarmee schaadt de apotheker mogelijk het patentrecht van farmaceut Vertex, die Orkambi voor 170.000 euro per patiënt per jaar aanbiedt.

iStock

Apotheker Paul Lebbink uit Den Haag gaat zelf Orkambi maken, een medicijn dat vermoedelijk de helft van de patiënten met taaislijmziekte in Nederland kan helpen. Dat meldt NOS. Hij zou de eerste apotheker zijn die het medicijn zelf gaat bereiden. Daarmee schaadt hij mogelijk het patentrecht.

De farmaceut achter Orkambi, Vertex, vraagt 100 euro per pil en berekent de totale kosten per patiënt per jaar op 170.000 euro. Aangezien naar verwachting 750 patiënten geholpen kunnen worden, zouden daarmee de totale kosten op 127,5 miljoen euro komen te liggen, volgens Orkambi. Lebbink denkt dat het vijf keer goedkoper kan. Hij wil een pil voor 20 euro maken, aldus de NOS.

Lees ook: Is haar leven 170.000 euro waard?

Toenmalig minister Edith Schippers van Volksgezondheid vond de prijs die Vertex vroeg te hoog. Na een harde lobby van meer dan een jaar van Vertex maakte Schippers eind oktober bekend dat het middel tóch in het basispakket komt, zo reconstrueerde NRC afgelopen weekend.

Lees de reconstructie: De keiharde lobby voor een extreem duur medicijn Of luister de aflevering van NRC Haagse Zaken over dit onderwerp: Leugenachtige lobbyisten en gewillige Kamerleden

Apotheker Lebbink is “99,9 procent zeker” dat Vertex een rechtszaak gaat aanspannen, zegt hij tegen NOS: “Maar laat ze maar komen. Ik reken op genoeg steun.”

Lees ook het opiniestuk van apotheker Paul Lebbink dat NRC vorige week plaatste: Bewaak toegang tot bereidende apotheker

Advies: pak farmaceuten harder aan

De aankondiging komt op een gevoelig moment: woensdag overlegt de Tweede Kamer over het geneesmiddelenbeleid. Dan zal ook gesproken worden over het patentrecht van farmaceutische bedrijven.

Twee weken geleden overhandigde de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) een adviesrapport aan minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD). Daarin schrijft zij dat de overheid de grote medicijnfabrikanten harder moet aanpakken om dure medicijnen betaalbaarder te maken. De macht van de grote farmaceuten zou gebroken kunnen worden door bijvoorbeeld toe te staan dat apothekers zelf medicijnen gaan maken, schreef de raad.

Dinsdag stuurden de linkse oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA een initiatiefnota om de uitwassen in de farmaceutische industrie aan te pakken. Daarin stellen ze twintig plannen voor. Een daarvan betreft verbod op het eindeloos verlengen van een octrooi op geneesmiddelen zodat geneesmiddelen eerder goedkoper worden. Een vervolgoctrooi zou voortaan maximaal twee jaar mogen duren.