Animatiebaas Disney tijdelijk met verlof na ‘misstappen’

John Lasseter maakte van Pixar weer een succes. Nu stapt hij tijdelijk opzij na “ongewenste toenaderingen”.

John Lasseter bij de première van 'Coco' op 8 november 2017.
John Lasseter bij de première van 'Coco' op 8 november 2017. Foto David McNew/Reuters

De baas van de animatietak van The Walt Disney Company, John Lasseter, neemt zes maanden verlof na “misstappen”, waaronder ongewenste aanrakingen. Dat heeft Lasseter het personeel dinsdag medegedeeld in een memo die persbureau Reuters heeft ingezien. Hij blijft zeker zes maanden weg.

Hij schrijft:

“Ik wil met name mijn verontschuldigingen aanbieden aan iedereen die ooit aan de ontvangende kant stond van een ongewenste knuffel of andere aanrakingen die naar hun gevoel de grens overschreden, op welke manier of in welke vorm dan ook.”

Lasseter (60) is de creatief directeur van Pixar, de animatiestudio die Disney in 2006 kocht. Correspondent Diederik van Hoogstraaten sprak hem een jaar geleden. Hij schreef:

“Het is de vraag of het huidige Disney zou bestaan zonder Lasseter, de animatiekoning van Hollywood.”

We spraken John Lasseter in december 2016: ‘Als topman hou ik meestal mijn mond’

Lasseter zit achter de meest succesvolle kinderfilms van de laatste 30 jaar, zoals Toy Story, Cars en Frozen. Actrice Rashida Jones, die meewerkte aan Toy Story 4 is tijdens het productieproces gestopt vanwege een “ongewenste toenadering”.

Disney laat in een verklaring weten achter de beslissing van Lasseter te staan. “Wij waarderen zijn openhartigheid en oprechte verontschuldiging.”