Recensie

Recensie Film

Al Gore ziet lichtpuntjes voor de planeet

Documentaire In de opvolger van zijn spraakmakende klimaatdocu An Inconvenient Truth houdt Al Gore de moed erin. Ondanks Trump.

Al Gore bekijkt hoe de planeet erbij ligt
Al Gore bekijkt hoe de planeet erbij ligt

Tegen de stroom in geeft de Amerikaanse politicus en klimaatactivist Al Gore de kijker toch een positieve boodschap mee in An Inconvenient Truth 2. Natuurlijk, de planeet staat er beroerd voor. Politiek gaat het ook niet de goede kant op, nadat Donald Trump uit het klimaatverdrag van Parijs is gestapt.

Toch probeert Gore de moed erin te houden – vooral door veel nadruk te leggen op allerhande technologische doorbraken die ophanden zijn, die een schone economie haalbaar en betaalbaar zullen maken.

Gore kan met de opvolger van zijn veelbesproken klimaatdocu uit 2006 niet meer het schokeffect bereiken van destijds – daarvoor is zijn boodschap inmiddels te bekend. Regisseurs Jon Shenk en Bonni Cohen volgen de voormalige vice-president tijdens zijn missiewerk: in gesprekken met regeringsleiders, bij televisie-optredens, lesgevend aan jonge activisten die in zijn voetsporen willen treden. Heel veel tijd is Gore kwijt met zijn lobbywerk achter de schermen in de aanloop naar de ondertekening van het historische klimaatverdrag van Parijs in december 2015. Ondertussen komt de kijker ook het nodige te weten over de klimaatproblematiek, op een redelijk pijnloze manier.

De ambitie van deze vervolgfilm is veel beperkter dan bij Gores eerste, alarmerende docu: het onderwerp op de agenda houden, in tijden van stevige politieke tegenwind. Maar in die meer bescheiden missie is An Inconvenient Truth 2 wel geslaagd.