Zesdaagse Gent

Flitsend over het hout van ’t Kuipke

Foto’s Wouter van Vooren

Over het hout van wielerbaan het Kuipke reden afgelopen dagen baanwielrenners de 77ste Zesdaagse van Gent, met hoge snelheden over de ronde van 166 meter met steile wanden. Zondag was de finale. De Zesdaagse werd voor het eerst georganiseerd in 1922. Toen nog met een demonteerbare baan in een hal die voor de Wereldtentoonstelling van 1913 gebouwd was. Het oude Kuipke brandde in 1962 af. Drie jaar later kon er in een nieuw opgebouwd Kuipke worden gereden. Zoals bij vele voorgaande edities waren Belgen succesvol in eigen land. Het duo Kenny De Ketele en Moreno De Pauw voerde vanaf de eerste dag de ranglijst aan en won zondag op de slotdag met twee rondes voorsprong. Op de erelijst volgen ze de Britten Mark Cavendish en Bradley Wiggins op. De derde plaats was voor de Nederlanders Wim Stroetinga en Yoeri Havik.