Woningverhuur

‘Vastgoedimperium prins Bernhard houdt zich in Amsterdam niet aan regels voor woningverhuur’

Bij de verhuur van panden in het bezit van prins Bernhard van Oranje worden regels omtrent woninghuur overtreden. Dit blijkt uit onderzoek van Het Parool. De krant stelde vast dat de prins het beheer van zijn panden uitbesteedt aan tussenpartijen die onder meer onterechte kosten in rekening brengen bij huurders.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de prins veel meer panden bezit dan eerder bekend was. Hij heeft, deels samen met zakenpartners, 590 panden in zijn bezit. Het grootste deel hiervan (349) is in Amsterdam. Ook is de prins als investeerder betrokken bij panden in de steden Haarlem, Rotterdam en Wassenaar en Houten.

Het beheer en verhuur van de panden in Amsterdam besteedt de prins uit aan een „professionele partij”. Volgens Het Parool houdt deze partij, die niet bij naam genoemd wordt, zich niet altijd aan de regels voor woningverhuur. Zo zouden er meer huurders in appartementen wonen dan ingeschreven staan bij de gemeente Amsterdam. Ook zouden huurders een ‘agency fee’ van meer dan 2.000 euro moeten betalen aan de tussenpartij. Het in rekening brengen van dit soort sleutelgeld is wettelijk verboden. (NRC)

    • Mark Duursma