‘Weinstein maakte geheime lijst om onthulling van misbruik te voorkomen’

Filmproducent Harvey Weinstein.
Filmproducent Harvey Weinstein. Foto Chris Pizzello/AP

De Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein heeft begin dit jaar een verwoede poging gedaan om te voorkomen dat beschuldigingen van seksueel misbruik en intimidatie naar buiten zouden komen. Daarbij zou hij een lijst hebben opgesteld met 91 namen. Volgens zondagskrant The Observer probeerde Weinstein erachter te komen of deze mensen op de hoogte waren van de beschuldigingen, en of ze met hun verhaal naar buiten zouden komen.

Weinstein huurde een team in om verhalen over seksueel misbruik de kop in te drukken. De onderzoekers moesten informatie over de beschuldigingen verzamelen en naar hem en zijn advocaten doorspelen.

Op de lijst staat volgens The Observer ook actrice Rose McGowan. Zij was begin oktober een van de eerste actrices die Weinstein in The New York Times beschuldigden. Volgens The Observer is ongeveer de helft van de namen roodgekleurd. Dit zou betekenen dat deze mensen als eerste moesten worden benaderd. Het is onduidelijk of Weinstein deze mensen een geheimhoudingsovereenkomst wilde laten tekenen.

Weinstein ontkent alle beschuldigingen. Een woordvoerder zegt tegen The Observer: „Het is fictie om te suggereren dat mensen doelgericht zijn benaderd of zijn onderdrukt.” Het verhaal van The Observer sluit aan bij een onthulling van The New Yorker twee weken geleden dat Weinstein vorig jaar detectivebureaus Kroll en Black Cube had ingehuurd om betrokkenen te intimideren en publicatie over de beschuldigingen tegen te houden. (NRC)