OM: agenten schuldig aan mishandeling Henriquez, geen straf

De twee agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie en mishandeling van Henriquez zijn volgens het OM schuldig aan mishandeling, maar er wordt geen straf geëist.

De twee officieren van Justitie tijdens de rechtszaak.
De twee officieren van Justitie tijdens de rechtszaak. Foto Olaf Kraak/ANP

De twee agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig aan mishandeling, maar er wordt geen straf geëist. De agenten zouden al genoeg gestraft zijn.

Het OM heeft geen bewijs gevonden voor een verband tussen onrechtmatig politiegeweld en dood van Mitch Henriquez. De twee agenten moeten daarom worden vrijgesproken van doodslag en mishandeling met de dood ten gevolg, aldus de officier van justitie.

Rechtmatig aangehouden, onrechtmatig geweld

Henriquez werd volgens het OM rechtmatig aangehouden, maar er werd onrechtmatig geweld gebruikt, in bewuste en nauwe samenwerking. Henriquez is door het geweld én zijn verzet overleden, meest waarschijnlijk door een acuut stresssyndroom, niet door verstikking als gevolg van een nekklem.

Dat verklaarden drie van de vier deskundigen vorige week al. Het syndroom komt vaker voor bij opgewonden arrestanten: de schermutselingen leiden ertoe dat het adrenalineniveau stijgt tot een giftig niveau en dat leidt tot een hartstilstand.

De advocaten van de nabestaanden van Henriquez zeiden eerder dat deze conclusie voor de vervolging van de twee agenten weinig uitmaakt. Ze wezen op de bestaande richtlijnen waarin staat dat agenten voor het optreden van zo’n syndroom moeten waken.

‘Niet voorzienbaar voor de agenten’

Volgens de officier van justitie was het syndroom “niet voorzienbaar voor de agenten”. Zij konden daar dus niet het gevolg van overzien. Wel hebben ze onrechtmatig geweld gebruikt, wat leidde tot mishandeling als delict.

Het tweetal stond de afgelopen week terecht in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol vanwege de gewelddadige arrestatie in 2015 van de 42-jarige Arubaan in het Haagse Zuiderpark. De uitspraak van de rechtbank staat op 21 december gepland, woensdag is het pleidooi van de advocaten van de verdachten.

In een reactie laat de familie Henriquez via hun advocaat Richard Korver weten “ontzet en ontstemd te zijn” met de eis. Zij zijn ervan overtuigd dat de dood van Henriquez veroorzaakt is door excessief en daardoor onrechtmatig politiegeweld. Bekenden van de overleden Henriquez hebben hun hoop daarom gevestigd op de rechter.

NRC-verslaggever Freek Schravesande was aanwezig bij de strafeis:

Dagenlange rellen Schilderswijk

Los van de strafzaak maakte de Haagse politie eind vorig jaar bekend disciplinaire maatregelen te nemen tegen vier van de vijf politieagenten die bij de arrestatie betrokken waren. Volgens een intern onderzoek was de arrestatie terecht maar de uitvoering ongecoördineerd.

Vijf agenten betrokken bij de fatale arrestatie zouden niet worden ontslagen, beloofde oud-korpschef Bouman.

Henriquez riep meerdere keren tegen agenten dat hij een wapen bij zich droeg en greep daarbij naar zijn kruis, hij lachte daarbij. Politie, beveiligers en vrienden probeerden hem meerdere keren van het terrein te krijgen, tevergeefs. Omdat hij bleef roepen dat hij een wapen had, is besloten hem aan te houden. Henriquez verzette zich daar heftig bij en er kwamen vijf agenten te pas aan de arrestatie.

Henriquez werd op zijn neus geslagen, in een nekklem genomen, er werd pepperspray in zijn ogen gespoten en ingewreven en hij liep een gebroken strottenhoofd op. Daarna werd hij, buiten bewustzijn, met een politiebusje naar het bureau gereden, in plaats van in een ambulance naar het ziekenhuis. Zijn dood leidde tot dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk. Honderden mensen werden opgepakt.