Uber koopt tienduizenden Volvo’s voor zelfrijdende taxi’s

Het Zweedse automerk levert in de komende jaren auto’s die Uber kan uitrusten met eigen systemen.

Een voorbeeld van een zelfrijdende XC90 voor Uber.
Een voorbeeld van een zelfrijdende XC90 voor Uber. Foto Volvo

Uber koopt in de komende jaren “tienduizenden” Volvo’s die op termijn worden ingezet als autonome taxi’s. Dat heeft de Zweedse autobouwer maandag bekendgemaakt. Volgens Uber gaat het om maximaal 24.000 voertuigen.

De overeenkomst met Volvo is een concrete stap in Ubers plannen om niet alleen meer een app te zijn, maar ook een eigen vloot auto’s op te bouwen. Hoewel Uber groot is geworden met zelfstandige chauffeurs die in hun eigen voertuigen rijden, wil het Amerikaanse techbedrijf in de toekomst op grote schaal zelfrijdende auto’s op de weg zetten.

Uber zegt nog niet te weten waar de nieuwe Volvo’s zullen worden ingezet. Ook financiële details worden niet bekendgemaakt. Wie in Nederland het basismodel XC90 koopt, betaalt ten minste een kleine 70.000 euro.

Platforms

De auto’s die Volvo levert zijn “voor autonoom rijden geschikte basisplatforms”, staat in het persbericht. Het gaat om luxe SUV’s van het model XC90 die Uber zelf nog zal uitrusten met extra technologie die samen met door Volvo geleverde systemen zelfstandig rijdende auto’s mogelijk maken.

De Volvo’s komen van de lopende band voorzien van camera’s rondom en ultrasoonsensoren. Uber voegt daar lidar (een soort radar die werkt op basis van lasers), radar en extra camera’s aan toe, laat het bedrijf weten. Volgens een woordvoerder van Volvo installeert Uber ook nieuwe software.

Niet-exclusief

Volvo en Uber werken al meer dan een jaar samen, maar hebben afgesproken niet exclusief met elkaar samen te werken. Volvo wil ook op eigen kracht autonome voertuigen bouwen.

Vanaf 2021 wil het merk volledige zelfstandige auto’s produceren op het zogenoemde SPA-platform, dat nu al de basis is voor onder meer de XC90 en de kleinere XC60. Daarnaast willen de Zweden de belangrijkste leverancier worden van autonome auto’s voor autodeeldiensten, zegt bestuursvoorzitter Håkan Samuelsson:

“De auto-industrie wordt opgeschud door technologie, en Volvo Cars kiest er voor om actief deel te nemen aan die opschudding.”