Tweede presidentsverkiezingen Kenia geldig verklaard

Na een tweede verkiezing kan Uhuru Kenyatta zich opnieuw president van Kenia noemen. Het hooggerechtshof verklaarde de stembusgang van oktober geldig.

Het Hooggerechtshof van Kenia komt bijeen.
Het Hooggerechtshof van Kenia komt bijeen. Foto Baz Ratner/Reuters

De herverkiezing van de Keniaanse president Uhuru Kenyatta is geldig. Dat heeft het Hooggerechtshof van Kenia maandagochtend verklaard, schrijft AP.

Kenyatta werd in oktober opnieuw verkozen tot president, tijdens nieuwe presidentsverkiezingen. In een eerdere poging in augustus kwam de zittende president ook als winnaar naar voren, maar dat resultaat werd aangevochten door oppositieleider Raila Odinga. Volgens hem werd op grote schaal gefraudeerd tijdens de verkiezingen.

Lees ook: President Kenyatta kan nu formeel aan een nieuwe termijn beginnen, maar de oppositie blijft zich verzetten.

Het Hooggerechtshof stelde Odinga in het gelijk en verklaarde de verkiezingen op 1 september ongeldig. Het was de eerste keer dat een dergelijk besluit werd genomen in Kenia.

Bij de nieuwe verkiezingen in oktober moest Kenyatta het opnemen tegen een andere kandidaat, omdat de voornaamste oppositieleider zich terugtrok en opriep tot een boycot. Odinga vermoedde opnieuw dat fraude in het spel was. In steden waar de oppositie veel aanhangers heeft, gingen in aanloop van de verkiezingen veel mensen de straat op. Bij die protesten vielen enkele doden.

Herkozen president

Met de uitspraak verwierp het Hooggerechtshof de klachten van de oppositie over de organisatie van de presidentsverkiezingen door de kiescommissie. Het was een unaniem besluit. In een reactie noemt oppositieleider Odinga de uitkomst “geen verrassing”. Volgens hem stond het hof “onder politieke druk”.

De herkozen Kenyatta is sinds 2013 de president van Kenia. Bij zijn eerste verkiezingen stond hij ook al tegenover Odinga. Zijn vader Jomo Kenyatta was de eerste president van het land.

De nieuwe verkiezingen in oktober leidden tot veel onrust in Kenia, zag correspondent Koert Lindijer.