Trumpblog

Trump weer ‘Person of the year’. Of toch niet?

Volg hier alle ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Nieuw Trumpblog

Het is maandag en dus starten we met een nieuw Trumpblog.

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Trumps presidentschap hier

Time: Trump verkoopt 'total BS'

Foto Nadav Kander/TIME/AFP

Wordt de Amerikaanse president Donald Trump voor het tweede jaar op rij tot ‘Person of the Year’ verkozen door Time Magazine? Volgens president Trump zelf is hij vrijdag gebeld door het weekblad. Hij zou "waarschijnlijk man (persoon) van het jaar zou worden, net als vorig jaar", maar dan zou hij wel moeten instemmen met een interview en een grote fotosessie. "Ik heb nee gezegd. Maar toch bedankt", aldus de president.

Time Magazine called to say that I was PROBABLY going to be named “Man (Person) of the Year,” like last year, but I would have to agree to an interview and a major photo shoot. I said probably is no good and took a pass. Thanks anyway!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 24 november 2017

Volgens Time klopt de tweet van Trump echter niet. Het blad laat niets los over wie 'persoon van het jaar' is tot het moment dat het wordt bekendgemaakt op 6 december.

The President is incorrect about how we choose Person of the Year. TIME does not comment on our choice until publication, which is December 6.

— TIME (@TIME) 25 november 2017

Alan Murray, een van de chefs bij Time, noemde de tweet van Trump "Total BS" (volslagen bullshit). "Wonderbaarlijk. Hier zit geen greintje waarheid in", schrijft Murray.

Amazing. Not a speck of truth here—Trump tweets he 'took a pass' at being named TIME's person of the year https://t.co/D6SJgyTpcY

— Alan Murray (@alansmurray) 25 november 2017

Trump: 'De beste militaire uitrusting houden we zelf'

Het beste militaire materieel dat de Verenigde Staten produceren, blijft in eigen land. Dat zei president Trump bij een bezoek aan Florida, meldt persbureau AP. Hij zei dat de VS materieel van mindere kwaliteit bewust aan het buitenland verkopen, ook wanneer de kopers bondgenoten van de VS zijn.

Trump gaf als toelichting er nooit zeker van te kunnen zijn dat een bondgenoot ook daadwerkelijk betrouwbaar blijft. Ook sprak hij zijn complimenten uit over het optreden van de kustwacht in Florida in de nasleep van orkaan Harvey.

Nieuwe sancties voor Noord-Korea

De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan Noord-Korea. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Financiën. De sancties zijn een direct gevolg van de beslissing van president Trump op maandag om het land als "staatssponsor van terrorisme" aan te merken.

Onder de zogenaamde 'secundaire' sancties vallen dertien bedrijven, twintig schepen en één persoon. Daarbij zitten vier Chinese handelsfirma's. Ook het individu heeft de Chinese nationaliteit.

Het doel van de sancties is om het nucleaire programma en het raketprogramma van Noord-Korea te schaden. Volgens het Amerikaanse ministerie treffen ze een handelsvolume van meer dan 750 miljoen dollar (639 miljoen euro) tussen China en Noord-Korea, schrijft Reuters.

VS beëindigen tijdelijk visum voor 60.000 Haïtianen

De regering-Trump zal de tijdelijke visa voor bijna 60.000 Haïtianen die na de zware aardbeving in 2010 naar de Verenigde Staten zijn geëmigreerd, niet verlengen. Met een speciale status kon de groep legaal werken en wonen in het land.

Volgens het Amerikaanse Departement van Binnenlandse Veiligheid zijn de omstandigheden in het Caraïbische land significant verbeterd en kunnen de Haïtianen daarom naar huis, schrijft AP. Wel krijgen ze nog een laatste verlenging van het visum tot juli 2019 om hun terugkeer voor te bereiden of een regulier visum aan te vragen.

De beslissing leidde tot veel kritiek, ook van enkele Republikeinen. De omstandigheden in Haïti, een van de armste landen ter wereld, zouden nog lang niet zo zijn verbeterd dat de regeling kan worden beëindigd.

Nieuw inreisverbod

De tijdelijke verblijfsstatus werd toegekend door voormalig president Barack Obama. Bij de aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter kwamen meer dan 300.000 mensen om het leven. De visumregeling werd meerdere keren verlengd.

In beeld: Vijf jaar na de allesvernietigende aardbeving is Haïti nog niet af

De beslissing is in overeenstemming met het strenge immigratiebeleid van president Donald Trump. Het Witte Huis heeft maandag (lokale tijd) ook aan het Amerikaanse Hooggerechtshof gevraagd om de laatste versie van het inreisverbod in zijn geheel toe te staan. Een federale rechter bepaalde eerder dat deze maar gedeeltelijk doorgevoerd mocht worden.

Trump: Noord-Korea is weer een terroristenstaat

Voor het eerst in bijna tien jaar staat Noord-Korea weer op een Amerikaanse lijst van landen die terrorisme sponsoren. President Trump heeft het land daar maandag op geplaatst. Dat betekent dat de Verenigde Staten Noord-Korea extra sancties kunnen opleggen.

"Dit had al lang geleden moet gebeuren", zei Trump. "Jaren geleden al." President George W. Bush haalde Noord-Korea in 2008 van de lijst af. Hij hoopte dat die handreiking de stalinistische staat ertoe zou bewegen zijn nucleaire ambities op te geven.

Lees hier verder: Trump merkt Noord-Korea aan als staatssponsor van terrorisme

Trumpverslaggever NYT beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag

The New York Times-verslaggever Glenn Thrush wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Thrush is een van de meest vooraanstaande en bekendste journalisten die Trump volgt. In een lang stuk op nieuwswebsite Vox doen drie vrouwen hun verhaal over onplezierige ervaringen die ze met de journalist hebben opgedaan.

De Amerikaanse kwaliteitskrant is een onderzoek naar de journalist begonnen en heeft hem voorlopig op non-actief gesteld. De vrouwen, allemaal jonge journalisten, beschuldigen Thrush er onder meer van dat hij ze ongevraagd betastte en probeerde te zoenen. Veel van de verhalen volgen hebben een overeenkomstig verloop: op bepaalde evenementen waar alcohol in het spel was, maakte Thrush onbehoorlijke avances naar de jonge dames.

Thrush is een van de zes NYT-verslaggevers die zich volledig aan Trump wijden. Hij is sinds januari bij de krant betrokken. Hij werd zo bekend in zijn rol als Trump-journalist dat het bekende komedieprogramma Saturday Night Live hem meermaals persifleerde.

In een verklaring tegenover Vox toont Thrush berouw. Hij schrijft in behandeling te gaan voor zijn alcoholverslaving.

"Ik bied mijn excuses aan aan iedere vrouw die zich niet op zijn gemak heeft gevoeld in mijn aanwezigheid, en voor elke situatie waarin ik me ongepast heb gedragen. Elk gedrag waardoor vrouwen zich niet gerespecteerd of ongemakkelijk voelen, is onacceptabel."

Trump steunt Moore niet in verkiezingsstrijd

Het Witte Huis heeft maandag bekendgemaakt dat president Donald Trump geen campagne zal voeren voor Roy Moore, de Senaatskandidaat in de staat Alabama. Er heerst een gevoel van "ongemak" bij de president vanwege aantijgingen van seksueel wangedrag van Moore. Meerdere vrouwen hebben in de afgelopen weken melding gemaakt van zulk gedrag.

Ondanks de meldingen van seksueel overschrijdend gedrag in het verleden, doet Trump geen oproep aan Moore om zich niet langer verkiesbaar te stellen. Het Witte Huis stelt dat de kiezers de kans moeten krijgen om een oordeel te vellen.

Lees ook: Amerikaans politicus Roy Moore wil maar niet vertrekken

Assistenten van Trump zeggen tegenover Reuters dat de president niet weet wie hij moet geloven: de aantijgers of Moore, die ontkent. Het is niet zo dat de Amerikaanse president de vrouwen niet gelooft. "Als dat zo was, had Trump Moore wel gesteund." Wel zei een Witte Huis-medewerker dat het moeilijk is om dit soort aantijgingen op waarde te schatten, 38 jaar nadat het gedrag plaatsgevonden zou hebben.

Welkom in ons nieuwe Trumpblog

Welkom in het nieuwe Trumpblog van deze week. Hier houden wij u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier het Trumpblog van vorige week terug