Trump: Noord-Korea sponsort terrorisme

Noord-Korea keert na negen jaar terug op de Amerikaanse lijst met landen die terrorisme steunen.

Noord-Koreaanse grenswachten in de gedemilitariseerde zone bij de grens met Zuid-Korea.
Noord-Koreaanse grenswachten in de gedemilitariseerde zone bij de grens met Zuid-Korea. Foto Jeon Heon-kyon/EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Noord-Korea maandag aangemerkt als “staatssponsor van terrorisme”. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Dit betekent dat de VS extra sancties tegen Pyongyang kunnen instellen.

Trump maakte de beslissing bekend tijdens een persconferentie in het Witte Huis. De beleidswijziging wordt dinsdag officieel naar buiten gebracht, schrijft Reuters. “Vandaag wijzen de VS Noord-Korea aan als een staatssponsor van terrorisme”, sprak Trump. “Had lang geleden al moeten gebeuren, had jaren geleden al moeten gebeuren.”

Bekijk hier de aankondiging van Trump:

Uitgebreid sanctiepakket

Onlangs een uitgebreid sanctiepakket van de VN-Veiligheidsraad gaat Noord-Korea onder leiding van Kim Jong-un door met het ontwikkelen van zijn kernwapenprogramma. Deze zomer testte het land meerdere intercontinentale raketten, die in sommige gevallen over Japan heen vlogen en in de zee terechtkwamen.

Noord-Korea stond al eerder op de lijst met staatssponsoren van terrorisme. Het land werd in 1988 toegevoegd, nadat een jaar eerder onder leiding van Pyongyang een passagiersvliegtuig dat op weg was van Irak naar Zuid-Korea werd opgeblazen. Daarbij overleden alle 115 inzittenden. Het land belandde ook op de lijst omdat het wapens verkocht aan terroristische groeperingen en asiel verleende aan terroristen van het Japanse Rode Leger.

Lees voor meer nieuws over Trump het Trumpblog, waarin NRC elke dag de stand van zaken rondom zijn presidentschap bijhoudt.

In 2008 deed toenmalig Amerikaans president George W. Bush een handreiking aan Noord-Korea en verwijderde het land van de lijst. De afgelopen maanden is huidig staatshoofd Trump door meerdere politici opgeroepen Noord-Korea weer als terrorismesponsor aan te merken. Dit omdat het land wapens verkoopt aan onder meer Iran en Syrië (die ook op de lijst staan) en omdat de halfbroer van leider Kim Jong-un, Kim Jong-nam, in februari op de luchthaven van Kuala Lumpur werd vermoord met VX-zenuwgas. Alles wijst erop dat de moord werd gepleegd in opdracht van Pyongyang.

Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson gaf toelichting op het besluit:

‘Symboolpolitiek’

Naast Noord-Korea staan Iran, Syrië en Soedan op de lijst. In het verleden werden ook Cuba, Libië, Irak en Zuid-Jemen als financiers van terrorisme aangemerkt, maar die landen zijn inmiddels van de lijst verdwenen.

Tegenover Reuters doen experts de beslissing van Trump af als grotendeels symboolpolitiek; de VS kunnen Noord-Korea nauwelijks meer sancties opleggen dan ze al doen. In regeringskringen woedt al maanden een discsussie over de wettigheid van het plaatsen van Noord-Korea op de sanctielijst. Het land zou niet aan de juridische standaard voldoen om aangemerkt te worden als “staatssponsor van terrorisme”.

Onder Amerikaanse politici klonk vooral steun voor het besluit van Trump. “Noord-Korea’s dagen van internationale wetteloosheid zijn geteld”, aldus vicepresident Mike Pence. Senator van Oklahoma James Jankford noemde het een “goed besluit”. “We moeten alle diplomatieke maatregelen gebruiken om dit regime tot verandering te dwingen”, schreef Jankford op Twitter.

Twitter avatar VP Vice President Mike Pence The era of strategic patience is OVER. As @POTUS said, “Our thoughts turn to #OttoWarmbier & the countless others b… https://t.co/aFhmQlznpi
Twitter avatar SenatorLankford Sen. James Lankford Relisting #NorthKorea as a State Sponsor of Terrorism is a good decision. Kim Jong-un is threatening the world w/ n… https://t.co/QUcgb2I88U
Twitter avatar MorriseyWV AG Patrick Morrisey I support the designation of North Korea as a state sponsor of terrorism. This is common sense in light of who we are dealing with. #wvsen