Moordenaar Charles Manson (83) overleden

Charles Manson, de beruchte sekteleider die zijn volgelingen in de jaren zestig aanzette tot gruwelijke moorden, is zondag overleden.

Een foto van Charles Manson uit 2011.
Een foto van Charles Manson uit 2011. Foto Reuters

Sekteleider Charles Manson is zondagavond plaatselijke tijd overleden in een ziekenhuis in Californië, meldt Reuters op basis van een officiële verklaring. Hij was 83 jaar.

De leider van ‘The Manson Family’ zat een levenslange straf uit in de gevangenis wegens moord en aanstichting daartoe. Zijn gezondheid was verslechterd, vorige week werd hij opgenomen in het ziekenhuis. In januari moest Manson ook naar het ziekenhuis. Volgens de staat Californië is hij een “natuurlijke dood” gestorven.

Manson zat al meer dan 45 jaar in de gevangenis. In de jaren zestig verzamelde hij een groep jonge mensen, voornamelijk vrouwen, om zich heen in de zogenaamde ‘Family’ die hun intrek namen op een ranch nabij Los Angeles. In de zomer van 1969 zette hij zeven volgelingen aan tot meerdere moorden in Beverly Hills.

Lees ook de necrologie van Charles Manson: Hippie uit de hel

Zo drongen vier sekteleden het huis binnen van de actrice Sharon Tate in de avond van 9 augustus 1969. Ze vermoordden de zwangere actrice en vijf anderen op brute wijze en schreven met bloed het woord ‘pig’ op de voordeur. Een dag later werden door zes andere Manson-volgelingen een zakenman en zijn vrouw doodgestoken. Ook met hun bloed werden boodschappen achtergelaten op muren en deuren, zoals ‘death to the pigs’ en ‘Helter Skelter’, een verwijzing naar het nummer van The Beatles met die titel.

Dit grote interview met sekteleider/moordenaar/popster Charles Manson, uit 2013, ging over zijn charisma. En zijn obsessie met doden.

Brute moorden

De moordpartijen zouden bedoeld zijn om een rassenoorlog in de Verenigde Staten te ontketenen. Gedurende het proces bleef Manson beweren onschuldig te zijn, maar hij werd samen met drie volgelingen veroordeeld voor moord. Een vierde ‘familielid’ werd later veroordeeld. In eerste instantie kregen ze de doodstraf, maar die straf werd omgebogen tot levenslang toen het Hooggerechtshof van Californië in 1997 de doodstraf schrapte. Manson vroeg meerdere keren om gratie.

Patricia Krenwinkel was lid van de ‘Manson Family’ en was betrokken bij het bloedbad in het huis van Sharon Tate.

Manson, zijn sekte en de moorden bleven belangstelling oproepen. Er verschenen talloze boeken, documentaires en televisieprogramma’s over ‘The Family’. De sekteleider zelf verloor zijn aantrekkingskracht niet, zelfs al zat hij in de gevangenis. Veel vrouwelijke bewonderaars zochten hem daar op.