Politie discrimineert medewerker met verbod op hoofddoek

De politie verbood de hoofddoek met het argument dat agenten neutraliteit moeten uitstralen. Ook wilde ze daarmee de veiligheid van de vrouw beschermen. Het College gaat niet in deze argumenten mee.

Foto iStock

De politie discrimineert een medewerker door haar niet toe te staan tijdens het werk een hoofddoek te dragen in combinatie met haar uniform. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde dat maandag in een zaak die was aangespannen door de politiemedewerker in kwestie. Zij beriep zich op de vrijheid van religie. De uitspraak van het College is gezaghebbend, maar niet bindend.

De politie verbood de moslima een hoofddoek te dragen met het argument dat medewerkers neutraliteit moeten uitstralen. Ook wilde ze daarmee de veiligheid van de vrouw beschermen. Het College gaat niet in deze argumenten mee.

Niet zichtbaar

Omdat de vrouw voornamelijk telefonisch aangiftes registreert, en daarbij niet zichtbaar is voor burgers, schiet zo’n verbod zijn doel voorbij. “Het verbod is in deze situatie echter niet een noodzakelijk middel om deze doelen te bereiken”, oordeelt het College. “Als de vrouw het 0900 servicenummer beantwoordt, ziet de burger haar niet.”

De vrouw neemt tijdens haar werk ook 3D-aangiften op die plaatsvinden middels een videoverbinding. De burger ziet haar in zo’n geval dus wel. Het College: “Maar omdat zij zich daarbij in een andere ruimte dan de burger bevindt, is haar veiligheid niet in het geding.” Omdat haar werkzaamheden voornamelijk administratief zijn, vindt het College het neutraliteitsargument niet relevant.

Burgerkleding

De moslima mocht haar hoofddoek van de politie wél dragen als ze burgerkleding aanhad tijdens werk. Het mensenrechtencollege geeft aan dit onderscheid niet te begrijpen, omdat zij dan nog steeds politieambtenaar bij de burger in beeld is.

De politie maakte maandagmiddag bekend het college-oordeel goed te gaan bestuderen. Dat doet ze samen met het ministerie van Justitie & Veiligheid, dat verantwoordelijk is voor het onderliggende beleid. De politie zegt de uitspraak serieus te nemen, maar neutraliteit intussen onverminderd belangrijk te blijven vinden bij het politiewerk.

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer wil een meerderheid agenten niet het recht geven een hoofddoek boven hun werkkleding te dragen, schrijft ANP. VVD-Kamerlid Arno Rutte vindt het “maar goed dat het college geen bindende uitspraken kan doen”, want “het uniform staat voor de neutraliteit van de overheid. We staan ook geen SP-buttons toe of ADO-sjaals.” Ook CDA, PVV en SP zijn hiertegen.

Tegenover NOS zegt Sarah Izat (26), de vrouw om wie de zaak gaat, dat ze blij is met het oordeel van het college.

“Het oordeel is belangrijk voor de verbinding. Het zal niet van de een op de andere dag geregeld zijn, maar hopelijk kan de politie nu verder kijken naar vervolgstappen op het gebied van de hoofddoek.”

Ook op Twitter reageerde Izat verheugd: