Partij Mugabe stelt motie op voor zijn afzetting

Maandag verstreek het ultimatum voor Robert Mugabe om af te treden als president van Zimbabwe. Partij Zanu-PF noemt hem een “bron van instabiliteit”.

"Arrogante Mugabe negeert Zanu-PF", kopte een Zimbabweaanse krant maandagmorgen, na Mugabe's televisietoespraak van zondag.
"Arrogante Mugabe negeert Zanu-PF", kopte een Zimbabweaanse krant maandagmorgen, na Mugabe's televisietoespraak van zondag. Foto Kim Ludbrook/EPA

De Zimbabweaanse regeringspartij Zanu-PF is begonnen met de afzettingsprocedure voor Robert Mugabe. Parlementsleden van de partij kwamen maandagmiddag bij elkaar, nadat het ultimatum dat ze aan de president hadden gesteld was verstreken.

Tijdens de bijeenkomst stelden de leden van Zanu-PF een ontwerptekst voor de motie van wantrouwen op. Daarin wordt Mugabe “een bron van instabiliteit” genoemd, volgens persbureau Reuters. Volgens de partij heeft Mugabe de wet niet gerespecteerd en is hij ook verantwoordelijk voor de economische teloorgang van Zimbabwe. Begin vorige week nam het leger van Zimbabwe de macht van Mugabe over. ‘

Mogelijk dient het definitieve einde van Mugabes presidentschap zich woensdag al aan. Een functionaris van Zanu-PF zei maandagmiddag tegen persbureau AP dat de partij de motie dinsdag gaat indienen. Woensdag zou het parlement Mugabe dan weg kunnen stemmen.

Het ultimatum van de partij liep maandag 12.00 uur (lokale tijd) af, zonder dat Mugabe toegaf aan de eis zelf op te stappen. Hij verraste zondagavond door in een televisietoespraak met geen woord te reppen over een afscheid.

Twitter avatar zanu_pf ZANU PF Our proposed vote of no confidence in president Mugabe. https://t.co/c1WdQ7gbud
Lees ook: Dit weekend werd Robert Mugabe een dakloze president zonder partij.

De afgelopen weekend in hoofdstad Harare begonnen protesten tegen Mugabe hielden maandag aan. De University of Zimbabwe heeft besloten examens uit te stellen vanwege de onrust. Maandagochtend maakte de vereniging van oorlogsveteranen bekend naar de rechter te stappen als Mugabe weigert te vertrekken.

Zanu-PF, de veteranenvereniging en het leger golden tot voor kort als belangrijke steunpilaren voor de 93-jarige Mugabe, die al 37 jaar aan de macht is. De machtsgreep door de militaire top, afgelopen dinsdag, was een reactie op het eerdere ontslag door Mugabe van zijn vicepresident Emmerson Mnangagwa. Door Mnangagwa weg te sturen zou de president indirect de weg hebben willen vrijmaken voor zijn vrouw Grace (52).

Wat is de rol van het leger in de machtsgreep in Zimbabwe?