Kunstbeurs PAN Amsterdam is soms net een miljonairsbeurs

Kunstbeurs Op PAN Amsterdam wemelt het van de handelaren die op een miljonairsbeurs niet zouden misstaan. Kan PAN zich nog presenteren als “dé toonaangevende kunstbeurs”?

Bezoeker tijdens de voorbezichtiging van kunstbeurs PAN in de Amsterdamse RAI.
Bezoeker tijdens de voorbezichtiging van kunstbeurs PAN in de Amsterdamse RAI. Foto Alex van Lieshout/ANP

Het vergulde sarcofaagmasker bij de in antiquiteiten gespecialiseerde kunsthandel van Mieke Zilverberg. Het schilderijtje Twee kuikens op een tinnen bord van Jan Mankes bij E.J. van Wisselingh & Co. De sublieme stand van designhandelaar Morentz. En de wand met twintig trompe-l’oeilschilderijen op hout bij de in oude meesters gespecialiseerde kunsthandel P. de Boer.

Ook op de 31ste editie van kunst-, antiek- en designbeurs PAN Amsterdam valt genoeg te genieten. Toch heeft het er alle schijn van dat de organisatie met het jaar meer moeite moet doen om het deelnemersveld op niveau te krijgen.

Vooral op het gebied van hedendaagse kunst wemelt het in de RAI van de galeriehouders en handelaren die op een miljonairsbeurs als Masters of LXRY niet zouden misstaan. Zij presenteren protserige kunstwerken die hooguit terug te vinden zijn in bepaalde interieurtijdschriften.

Uittocht

Kan PAN zich, zoals de beurs doet, nog altijd presenteren als „dé toonaangevende Nederlandse beurs voor kunst, antiek en design”? Van de prominente galeries in moderne en hedendaagse kunst is slechts een handvol present. En de uittocht van vooraanstaande Nederlandse handelaren in oude meesters en antiek zet door (dit jaar is ook Aronson afgehaakt). Bovendien lijkt de twee jaar geleden ingezette poging om van tribale kunst een nieuwe sectie te maken gestrand: dit jaar doet niet één in etnografica gespecialiseerde handelaar mee.

Met de klok mee: Les Deux Garçons, L’Adieu Impossible, 2017. Verguld houten sarcofaagmasker, elfde eeuw voor Christus. Jan Mankes, Twee kuikens op een tinnen bord, 1910.
Jaeger-LeCoultre horloge met een eerbetoon aan Mondriaan.

Foto’s PAN
Verguld houten sarcofaagmasker, elfde eeuw voor Christus. BijMieke Zilverberg.

Foto PAN
Jaeger-LeCoultre horloge met een eerbetoon aan Mondriaan. Bij Steltman juweliers.

Foto PAN
Jan Mankes, Twee kuikens op een tinnen bord, 1910. Te koop bij E.J. van Wisselingh & Co.

Foto PAN
Met de klok mee: Les Deux Garçons, ‘L’Adieu Impossible’, 2017. Verguld houten sarcofaagmasker, elfde eeuw voor Christus. Jan Mankes, ‘Twee kuikens op een tinnen bord’, 1910.
Jaeger-LeCoultre horloge met een eerbetoon aan Mondriaan.

Foto’s PAN

De beursorganisatie doet haar best de bezoeker in de watten te leggen. Samen met het Waldorf Astoria hotel is bijvoorbeeld een gastronomisch kunstarrangement samengesteld. Sterrenkoks bereiden diners. En bezoekers kunnen zich laten rondleiden door de van televisie bekende stylist Fred van Leer, couturier Mart Visser of Mickey Hoogendijk, een fotografe die „de toeschouwer meeneemt op een intieme reis door haar unieke universum”.

Dat PAN een relatie-evenement bij uitstek is, blijkt uit de prominent aanwezige ‘hospitality units’. De met smaakvol vintage design ingerichte stand van hoofdsponsor Oyens & Van Eeghen, een vermogensinvesteerder, behoort tot de hoogtepunten van de beurs. Daar kan de vermoeide bezoeker even neerploffen op Italiaanse loungebank.

Een trend: de Wunderkammer

Dat kunst- en rariteitenkabinetten in de mode zijn blijkt op PAN. Groot is het aanbod van hedendaagse kunstwerken die in een Wunderkammer op hun plek zijn, zoals de taxidermische sculpturen van het Nederlandse duo Les Deux Garçons (te koop bij Jaski). Ook het woontijdschrift Residence heeft de trend opgepikt en een stand ingericht vol met nautilusschelpen, struisvogeleieren, mineralen et cetera.

Dé kunstenaar van de beurs is architect Gerrit Rietveld. In liefst zes stands zijn zijn Zigzagstoelen en andere modernistische meubels te koop. Kunstconsult uit Amstelveen heeft een kinderstoel aan een vleeshaak opgehangen. En zelfs tussen de Rembrandt-etsen bij Douwes Fine Art staat op een sokkeltje een knalrode ‘Stoel met verende zitting’.

PAN Amsterdam t/m 26 nov. in RAI Amsterdam. Toegang: 15 euro. Inl: pan.nl