Oud-Wimbledonwinnaar Novotna (49) overleden

In 1998 won Novotna Wimbledon. In haar loopbaan veroverde ze nog 17 grandslamtitels, waarvan 12 in de dubbel. Ze overleed aan de gevolgen van kanker.

Foto Pascal Pavani/AFP

De Tsjechische tennisster en oud-Wimbledonwinnaar Jana Novotna is zondag op 49-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat maakte de Women’s Tennis Association (WTA) maandag bekend. Ze overleed in het bijzijn van haar familie.

Novotna won in 1998 Wimbledon nadat ze in 1993 en 1997 de finale verloor. Verder sleepte ze nog zestien grandslamtitels binnen, waarvan 12 in de dubbel en vier in de mix. Ook veroverde ze drie medailles op de Olympische Spelen. In Seoul en Atlanta won ze zilver in de dubbel en in Atlanta brons in de single. In 1988 won ze voor Tsjechië de Fed Cup.

De directeur van de WTA Steve Simon zegt in een verklaring:

“Jana was een inspiratie voor iedereen die de mogelijkheid had om haar te leren kennen, op en naast het veld. [...] Onze condoleances en gedachten gaan uit naar haar familie.”

Het Tsjechische Fed Cupteam schrijft op Facebook: “Wanneer ze kon, juichte ze ons toe in de hal. We zullen haar missen.”

Verloren finale

Novotna verloor de Wimbledonfinale in 1993 van Steffi Graf nadat ze in de derde en beslissende set met 4-1 had voorgestaan. Na afloop barstte ze in huilen uit waarna ze werd getroost door een Engelse hertogin. Het moment bleef haar achtervolgen. In 1994 zei ze hierover:

“Mensen spreken me niet aan als de speelster die een mooie finale speelde tegen Graf maar als degene die huilde op de schouder van de hertogin.”