Opsporing

OM maakt namen en foto’s verdachten sneller bekend

Het Openbaar Ministerie verspreidt vanaf 1 december sneller foto’s en namen van verdachten, in de hoop mensen eerder te kunnen opsporen. Het OM wil zo veroordeelden vinden die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten, getuigen snel de kans geven zich te melden of de identiteit van verdachten achterhalen.

Het OM deelt al langer beelden via bijvoorbeeld het televisieprogramma Opsporing Verzocht, maar verruimt vanaf begin volgende maand de regels in de hoop meer zaken te kunnen oplossen, aldus hoofdofficier Diederik Greive in een persbericht.

„Wij ontvangen steeds meer en steeds scherper beeldmateriaal”, zegt Greive. „Die [beelden] willen we kunnen gebruiken, zonder de privacybelangen van met name slachtoffers uit het oog te verliezen.”

Met de verruiming van de regels mag het OM ook informatie verspreiden over verdachten nog voordat een misdrijf heeft plaatsgevonden, „zoals in het geval van een acute dreiging”, stelt het OM.

In De Telegraaf zegt hoofdofficier Greive maandag dat het OM „al jaren” gebruik maakt van dergelijke methoden en dat het goed werkt. „De inzet leidt niet vaak tot een klacht. En bovendien: criminelen die ‘on the run’ zijn, gaan ons niet bellen met een klacht.”

De politie hoeft niet altijd toestemming te krijgen van het OM. Als er haast is, „kan de politie zelf besluiten een eenvoudige getuigenoproep te doen, of beeldmateriaal te verspreiden. De beelden mogen echter niet herleidbaar zijn tot personen.”

Greive zegt in De Telegraaf de informatie op verschillende manieren te verspreiden. „We sluiten daarbij geen enkel kanaal uit: social media, Opsporing Verzocht, kranten, televisie. Alles.” (NRC)