Opnieuw Haagse agent opgepakt om lekken

Het gaat om een 61-jarige politieman. Dit jaar werden al twee andere Haagse agenten opgepakt om dezelfde reden.

Het hoofdbureau van de politie in Den Haag.
Het hoofdbureau van de politie in Den Haag. Foto Valerie Kuypers/ANP

Voor de derde keer dit jaar is een agent van de politie-eenheid Den Haag opgepakt op verdenking van het lekken van gevoelige informatie. De 61-jarige politieman zit sinds maandag vast, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Justitie verdenkt de agent in officiële bewoordingen van “schending van ambtsgeheim”. De verdachte zit momenteel in beperkingen, wat inhoudt dat hij met niemand contact mag hebben behalve zijn advocaat. Omdat het OM het onderzoek nog niet heeft afgerond, doet het verder geen mededelingen over de zaak.

Eerder dit jaar belandden al twee Haagse politieagenten in de cel omdat ze hadden gelekt. Op 13 juni werd een politieman gearresteerd, nadat collega’s hem op heterdaad hadden betrapt terwijl hij informatie uit het politiesysteem doorspeelde. Volgens het OM had de agent banden met drugscriminelen. Na drie dagen kwam de man weer vrij. Hij is nog wel verdachte, maar volgens het OM was er geen reden meer om hem vast te houden.

Beveiliging Wilders

Opmerkelijk was dat de 31-jarige agent eerder stage liep bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), die de beveiliging van het Koninklijk Huis en politici verzorgt. Geert Wilders zei dat de verdachte ook in zijn beveiligingsteam had gezeten. Dat laatste detail maakte de arrestatie extra pijnlijk. In februari was namelijk al gebleken dat een andere bewaker van Wilders informatie had gelekt naar een Marokkaans-Nederlandse criminele bende.

Eind vorige maand kwam een tweede lek bij de Haagse politie naar buiten. Een 35-jarige agent werd opgepakt. Ook over zijn zaak kon het OM toen weinig zeggen. Of er een verband is tussen de drie zaken, kon een woordvoerder van het OM in Den Haag maandagavond niet zeggen.