Opgepikte signalen niet van vermiste onderzeeër

De marine ontving zaterdag meerdere oproepen en dacht dat deze afkomstig waren van de onderzeeboot die sinds woensdag vermist is.

Foto Reuters

De signalen die de Argentijnse marine zaterdag heeft opgevangen, blijken toch niet afkomstig van de vermiste onderzeeër ARA San Juan. Dat zegt een woordvoerder van de marine maandag tegen persbureau Reuters. Zondag dacht de marine nog dat de signalen afkomstig konden zijn van de onderzeeboot.

De marine ontving maandag tussen 10.52 uur en 15.42 uur (lokale tijd) zeven keer een oproep van een satelliettelefoon, maar het lukte niet om verbinding te leggen. Met behulp van een Amerikaans bedrijf probeerde de marine vervolgens vast te stellen waar het signaal vandaan kwam.

Lees ook: Mogelijk signalen vanuit vermiste Argentijnse onderzeeboot

ARA San Juan

De onderzeeër met 44 bemanningsleden is sinds woensdag vermist. Op dat moment bevond de ARA San Juan zich ongeveer 400 kilometer uit de kust van Patagonië. Het is niet duidelijk wat er sindsdien is gebeurd. De zoekactie is dit weekend uitgebreid, maar het slechte weer bemoeilijkt de operatie. De marine deelde maandag via Twitter onderstaand filmpje met de omstandigheden waarin de reddingsoperatie plaatsvindt.

Een onderzeeër die in de problemen raakt, kan een baken naar de oppervlakte laten drijven om een satellietsignaal te verspreiden. De onderzeeër had vanaf het moment van vermissing in principe genoeg voedsel, water en zuurstof aan boord om een paar dagen door te komen.