Onderzoek NOS

‘Geen controle op vingerafdrukken in paspoort’

Opname vingerafdruk voor pas.
Opname vingerafdruk voor pas. Foto Robert Vos/ANP

Ofschoon iedere Nederlander z’n vingerafdrukken moet afgeven voor een paspoort, worden die aan de grens nooit gecontroleerd. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS, dat navraag deed bij Justitie en Veiligheid en de marechaussee. Sinds 2009 is een vingerafdruk op een nieuwe pas verplicht. Dit vloeit voort uit EU-afspraken. Na jaren heeft de marechaussee nu apparatuur om die afdrukken uit te lezen, maar voor het gebruik is nog geen goedkeuring. Volgens de NOS zijn tientallen miljoenen euro’s uitgegeven aan het systeem. Bij gemeentes staan zo’n 4.800 vingerafdrukscanners, die 7.000 euro per stuk kosten. De vingerafdrukken die op de chip van Nederlandse paspoorten staan, zijn in het buitenland ook niet uit te lezen. De vereiste beveiligingssleutel is nog aan geen enkel ander land gegeven. (NRC)