OM onderzoekt vervolging Friese betogers snelweg A7

Anti-Pietendemonstratie Een demonstratie werd tegengehouden door aanhangers van Zwarte Piet. Het OM onderzoekt schending demonstratierecht.

Twee bussen van de actiegroep Stop Blackface worden door tegendemonstranten tegengehouden op de A7 bij Joure.
Twee bussen van de actiegroep Stop Blackface worden door tegendemonstranten tegengehouden op de A7 bij Joure. Foto Niels Wenstedt/ANP

Het OM onderzoekt of Friese demonstranten, die zaterdag de A7 blokkeerden vlak voor de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum om een groep anti-Zwarte Piet-betogers tegen te houden, vervolgd moeten worden. Dat heeft de politie Noord-Nederland zondag verklaard. Het blokkeren van een snelweg waardoor het demonstratierecht wordt geschonden, „met alle risico’s die daarbij horen”, is „niet acceptabel”, aldus een woordvoerder. „We zullen met het OM onderzoek doen naar de gepleegde strafbare feiten.”

Lees ook dit opiniestuk van hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer: Na Bonifatius is bij Dokkum het betogingsrecht vermoord

De politie heeft de kentekens van de betrokkenen zaterdag genoteerd en hen gefotografeerd. Niet van iedereen zijn persoonsgegevens genoteerd, volgens de politie om de doorstroom op de snelweg zo vlug mogelijk weer te kunnen garanderen.

Zo’n 120 antiracismebetogers hadden aanvankelijk toestemming om bij de Sinterklaasintocht in Dokkum te protesteren tegen de daar nog altijd zwart geschminkte Pieten. Ze vertrokken in bussen vanuit Amsterdam en Rotterdam naar Friesland. Op de A7, op zo’n acht kilometer van Heerenveen, werden de bussen gesneden door een aantal auto’s, met het doel te verhinderen dat ze Dokkum konden bereiken. Ze remden en dwongen de bussen tot stilstand, met een kleine file als gevolg.

Na een kwartier arriveerde de politie. De bussen werden onder begeleiding van de ME van de snelweg geleid. Niet naar Dokkum, bleek toen een agent een bus betrad en de demonstranten toesprak, maar terug naar Amsterdam en Rotterdam. Burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel had de demonstratie tóch verboden, volgens haar omdat ze „ernstige wanordelijkheden” verwachtte als de demonstratie zou doorgaan. In een interview met NRC zegt Waanders achter haar besluit te staan, maar ook: „Ik werd somber van de plaatjes op de snelweg die ik zag.”

Lees ook het interview met burgemeester Marga Waanders

De politie verrichtte nog geen aanhoudingen onder de opwerpers van de blokkade, hoewel hun gedrag strafbaar zou zijn. Volgens rechtsexperts is het verboden met opzet situaties te veroorzaken die levens in gevaar brengen. Ook zouden de tegendemonstranten vervolgd kunnen worden voor het verstoren van een demonstratie waarvoor toestemming was gegeven.

De Friese demonstranten kunnen ook op bijval rekenen. Sympathisant Robin van Prattenburg begon via crowdfunding geld op te halen voor eventuele boetes. Op zondagavond was er in totaal al bijna 30.000 euro opgehaald, door bijna 3.700 mensen. In De Telegraaf zei de Amsterdamse strafrechtadvocaat Richard van der Weide de actievoerders bij vervolging kosteloos bij te willen staan.