OM gaat foto’s en namen verdachten sneller verspreiden

Per 1 december verruimt het OM de regels om bijvoorbeeld veroordeelden te kunnen opsporen die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten.

Foto Remko de Waal/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat vanaf 1 december foto’s en namen van verdachten sneller verspreiden in de hoop mensen eerder op te sporen. Zo wil het OM veroordeelden vinden die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten, of getuigen oproepen om zich te melden. Het OM wil op deze manier de identiteit van verdachten sneller achterhalen.

Het OM deelt al langer beelden via bijvoorbeeld het televisieprogramma Opsporing Verzocht, maar verruimt vanaf begin volgende maand de regels in de hoop “nog meer zaken te kunnen oplossen”, aldus hoofdofficier Diederik Greive.

“Wij ontvangen steeds meer en steeds scherper beeldmateriaal. Die beelden willen we kunnen gebruiken, zonder de privacybelangen van met name slachtoffers uit het oog te verliezen.”

Acute dreiging

Met de verruiming van de regels mag het OM ook informatie verspreiden over verdachten nog voordat een misdrijf heeft plaatsgevonden, “zoals in het geval van een acute dreiging”, aldus het OM.

In De Telegraaf zegt hoofdofficier Greive dat het OM “al jaren” gebruik maakt van dergelijke methoden en dat het goed werkt.

“De inzet leidt niet vaak tot een klacht. En bovendien: criminelen die ‘on the run’ zijn, gaan ons niet bellen met een klacht.”

De politie hoeft niet altijd toestemming te krijgen van het OM. Als er haast is “kan de politie zelf besluiten een eenvoudige getuigenoproep te doen, of beeldmateriaal te verspreiden. De beelden mogen echter niet herleidbaar zijn tot personen”.

Greive zegt in De Telegraaf de informatie op verschillende manieren te verspreiden: “We sluiten daarbij geen enkel kanaal uit: social media, Opsporing verzocht, kranten, televisie. Alles.”