Nieuw symbolisch dieptepunt voor investeerder Value8

Beleggers Investeringsmaatschappij van Peter Paul de Vries is te laat om jaarrekening nog goedgekeurd te krijgen.

Peter Paul de Vries, directeur van Value8.
Peter Paul de Vries, directeur van Value8. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Value8, het bedrijf van voormalig beleggersvoorman Peter Paul de Vries, is nog dieper in het symbolische dal gezakt. Het lukt de investeringsmaatschappij namelijk niet om nog dit jaar de definitieve jaarrekening over 2016 door aandeelhouders goedgekeurd te krijgen. Een aandeelhoudersvergadering moet 42 dagen van tevoren worden aangekondigd, maandag verliep die termijn.

Dat het een bedrijf aan de Amsterdamse beurs niet lukt om binnen een jaar na dato de jaarrekening door aandeelhouders goedgekeurd te krijgen, is volgens beleggersvereniging VEB een unicum. „Voor zover ons collectieve geheugen hier reikt, heeft geen enkel bedrijf het ooit zo bont gemaakt op dit gebied”, stelt Joost Schmets.

De VEB is al tijden kritisch op de gang van zaken bij Value8 en gaf vorige week aan „uitermate ongelukkig” te zijn met de handelswijze rondom de jaarrekening. De directeur stuurde een brief met twaalf kritische vragen.

Die kritiek is pijnlijk voor De Vries.

In mei presenteerde Value8 het jaarverslag met daarin een verlies onder de streep van 779.000 euro. Het jaarverslag was toen nog niet goedgekeurd door de accountant. Lees ook: Koers Value8 beweegt niet meer

Voor hij in 2008 Value8 oprichtte stond hij liefst elf jaar aan het roer bij de VEB en verwierf hij faam als het ‘bijtertje’ dat voor beleggend Nederland ten strijde trok tegen bedrijven die het niet zo nauw met de regels namen. Nu wordt hij zélf om die reden door zijn oud-werkgever onder vuur genomen.

Wettelijk was Value8 verplicht de door een accountant gecontroleerde jaarrekening uiterlijk 30 april te presenteren. Dat lukte niet vanwege problemen bij verschillende deelnemingen. Value8 kan dan ook door toezichthouder AFM worden beboet.

Al sinds mei benadrukt Value8 snel met de jaarrekening te komen. In juni zou die bijvoorbeeld nog „op de kortst mogelijke termijn” aan beleggers ter goedkeuring worden voorhouden.

Value8 zit in de problemen sinds de lente van 2016, toen oud-analist Roel Gooskens de waarderingen van Value8-deelnemingen fileerde in een artikelenreeks op Follow the Money. De koers kelderde en krabbelde niet meer op. De 5 euro van vorige week was een nieuw dieptepunt.

Dat Value8 de jaarrekening niet krijgt goedgekeurd hangt volgens het bedrijf samen met een onderzoek naar deelneming BK Group. Dat loopt sinds mei, toen uit publicaties bleek dat het trustkantoor belastingontduiking zou faciliteren.

Omdat Value8 nog geen aandeelhoudersvergadering uitriep zijn er volgens de VEB meer consequenties. Bestuurder Kee Koopmans is op 20 december vier jaar in functie en zal dan moeten aftreden omdat er niet tijdig een vergadering is uitgeschreven voor haar herbenoeming.

Eind juni vond de aandeelhoudersvergadering plaats. De accountant had toen nog altijd geen handtekening gezet onder het jaarverslag. Lees ook: ‘Wie of wat is Value8 eigenlijk?’