Met formeel herkozen Kenyatta dreigt opnieuw onrust in Kenia

De Keniaanse president Kenyatta kan nu formeel aan een nieuwe termijn beginnen. De oppositie verzet zich.

Uhuru Kenyatta tijdens de verkiezingen van eind oktober.
Uhuru Kenyatta tijdens de verkiezingen van eind oktober.

Kenia vreest voor nieuw geweld, nu de Hoge Raad maandagochtend de overwinning van zittend president Uhuru Kenyatta bij de verkiezingen van 26 oktober heeft bevestigd. Die herhaalde verkiezingen waren nodig omdat een eerdere stembusgang op 8 augustus door dezelfde Hoge Raad ongeldig was verklaard.

Het besluit van de Hoge Raad de eerste verkiezingen in augustus nietig te verklaren, kwam als een grote verrassing. Opperrechter David Maraga verwees naar „onrechtmatigheden”. Omdat de nieuwe verkiezingen werden georganiseerd door dezelfde kiescommissie, en er geen ingrijpende wijzingen werden doorgevoerd, besloot de oppositie tot een boycot van de nieuwe verkiezingen.

Rellen

In de kiesdistricten waar Kenyatta won, gingen zijn aanhangers maandagochtend direct jubelend de straten op. In gebieden waar oppositieleider Raila Odinga sterke aanhang heeft, braken rellen uit. Vermoedelijk zal het gevecht om de macht zich nu in toenemende mate verplaatsen naar de straat. Nasa, de coalitiepartij van Odinga, heeft stakingen aangekondigd en een boycot van bedrijven die nauw met de regering zijn verbonden.

De regering speelt het spel al even hard als de oppositie. Toen Odinga vrijdag van een bezoek aan de VS terugkeerde, blokkeerde de politie zijn aanhangers die hem wilden verwelkomen. Daarbij kwamen officieel tien en volgens de oppositie achttien betogers om het leven.

Politie gooit met stenen

De regering zegt altijd dat de oppositie bij betogingen plundert en automobilisten aanvalt, maar op foto’s in de Keniaanse krant Standard is te zien hoe politieagenten passerende auto’s met stenen bekogelen.

Het geweld van vrijdag werd gevolgd door een gewelddadig weekend in sloppenwijken van Nairobi. Volgens inwoners voerde een tribale militie, trouw aan de regering, wraakacties uit op aanhangers van de oppositie. Er zouden acht doden zijn gevallen.