Baby’s gebruiken eerder een beeldscherm dan dat ze praten

Ouders en hun kinderen hebben veel vaker discussie over tv, computer of telefoon dan over zaken als bedtijd. Dat blijkt uit een enquête van NRC.

Foto David Galjaard

Mediagebruik is het meest voorkomende punt van discussie in gezinnen met kinderen. Dit blijkt uit een enquête van NRC onder 591 ouders van kinderen van 0 tot 18 jaar. Bij 22 procent was dit eetgedrag en 19 procent bakkeleit het vaakst over bedtijd.

71 procent van de ouders heeft afspraken gemaakt met hun kinderen over het gebruik van de tv, computer of telefoon. Van hen heeft 72 procent afspraken over hoe lang hun kinderen de smartphone of tablet mogen gebruiken.

Opvoeden gaat tegenwoordig ook over ‘schermtijd’. Afspraken maken met je kind is belangrijk, ze handhaven al helemaal, zeggen deskundigen. Lees daarover: Je kind zindelijk maken is makkelijker

NRC brengt deze week een artikelenserie over het gebruik van media door kinderen. Zo’n drie op de tien ouders maakt zich hier zorgen over, blijkt uit de enquête. Wanneer geef je je kind een smartphone? Hoe voorkom je sexting? Wat als ze bij vriendjes thuis wél die gewelddadige game mogen spelen? Moet je een peuter überhaupt wel voor een scherm zetten?

Jongeren van 13 tot 19 jaar gebruiken dagelijks ruim 7,5 uur media. Slechts acht minuten hiervan betreft lezen van papier. 1 uur en 16 minuten hiervan wordt besteed aan „berichten verzenden” en 42 minuten per dag gebruiken jongeren sociale media. Baby’s gebruiken al eerder een scherm dan dat ze praten. : gemiddeld als ze vier maanden oud zijn.