KNIL-ambonezen

Bijeenkomst Molukse veteranen om veiligheidsredenen verplaatst

Een bijeenkomst waarop de organisatie Maluku4Maluku de pers wil informeren, is door de autoriteiten ‘om veiligheidsredenen’ verplaatst. Aanvankelijk zou de bijeenkomst plaatsvinden in het Van der Valk-hotel in Hilversum. Dat gebeurt nu in de beslotenheid van de Korporaal Van Oudheusdenkazerne. De bijeenkomst houdt verband met plannen van Defensie om zogenoemde KNIL-Ambonezen, die aan Nederlandse zijde meevochten tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, de veteranenstatus te geven en hun niet uitgereikte decoraties alsnog te verstrekken. Antifascistische actiegroepen hebben aangekondigd te demonstreren tegen dit eerbetoon tegen ‘oorlogsmisdadigers’. Maluku4Maluku-voorman Leo Reawaruw, spreekt van „eerherstel voor vergeten veteranen”. (NRC)