Brieven

Intocht Sinterklaas

Friese autoriteiten hebben gefaald

Foto boven en rechtsonder: voorstanders van Zwarte Piet houden anti-Piet-demonstranten op de snelweg tegen. Andere foto’s: intocht van de Sint in Dokkum.
Foto boven en rechtsonder: voorstanders van Zwarte Piet houden anti-Piet-demonstranten op de snelweg tegen. Andere foto’s: intocht van de Sint in Dokkum. Foto’s ANP, Peter Dejong/AP, Jeroen Jumelet/ANP en Niels Wenstedt/ANP

De overheid in Friesland heeft afgelopen zaterdag jammerlijk gefaald bij de uitoefening van haar kerntaak, namelijk de handhaving van de rechtsstaat.

Het recht van betoging en de vrijheid van meningsuiting behoren tot de kernwaarden van ons democratisch bestel. De overheid heeft de verantwoordelijkheid om de uitoefening van die rechten mogelijk te maken, juist wanneer sprake is van brede weerstand in de samenleving ergens tegen.

In Dokkum heeft het bestuur die taak verzaakt. Het maandenlange overleg tussen de burgemeester van Dokkum en de anti-Zwarte Piet-activisten is voor niets geweest. De bussen van de actievoerders hebben rechtsomkeert moeten maken. En de actievoerders die op eigen gelegenheid naar Dokkum waren gekomen, zouden zijn belet hun plaats in het gereserveerde demonstratievak in te nemen omdat zij niet op de juiste wijze waren aangemeld.

Door zo gemakkelijk toe te geven aan een stel relschoppers dat de autoweg blokkeerde, hebben de Friese autoriteiten het gezag aan de straat gelaten.

Geen goed signaal in een samenleving waar de polarisatie groeiende is.