Europees Geneesmiddelenbureau naar Amsterdam

Het Nederlandse bod won de aanbesteding via loting. Amsterdam versloeg Milaan en veertien andere inzendingen.

Het huidige EMA-gebouw in Londen.
Het huidige EMA-gebouw in Londen. Foto Frank Augstein/AP

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt naar Amsterdam. Het Nederlandse bod won een loting van Milaan, de enige andere overgebleven kandidaat na drie stemronden. Het EMA zit nu in Londen, maar moet daar wegens de Brexit begin 2019 weg.

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Amsterdam wint #EMA na een Brusselse thriller

De keuze voor Amsterdam was de uitkomst van een ingewikkelde geheime stemprocedure, waaraan de ministers van Buitenlandse Zaken van alle 27 Europese lidstaten - zonder het Verenigd Koninkrijk dus - meededen.

In de eerste ronde mochten de ministers via een Songfestival-achtig systeem zes punten verdelen onder de zestien kandidaten. Milaan kreeg de meeste punten en ging door naar de tweede ronde, net als Amsterdam en Kopenhagen. Die laatste stad viel in de tweede stemming af. In de derde en beslissende ronde kregen Amsterdam en Milaan evenveel stemmen. Het protocol schreef voor dat er dan geloot moest worden.

Negentien kandidaten

In totaal zestien EU-steden hadden zich kandidaat gesteld voor huisvesting van het EMA, dat onder meer bepaalt welke medicijnen er op de Europese markt worden toegelaten. Aanvankelijk waren er negentien gegadigden, maar afgelopen week trokken Malta, Kroatië en Ierland hun inzendingen terug. De overgebleven kandidaatsteden hoopten dat het EMA een economische impuls zou opleveren. De instelling brengt 890 werknemers mee, en trekt ieder jaar naar schatting zo’n 36.000 bezoekers.

Lees ook dit stuk van NRC over EU-agentschappen: Europees agentschap is een goudmijn

Nederland kondigde zijn kandidatuur in januari aan. Het plan was het EMA te huisvesten in een nieuw te bouwen kantoorcomplex aan de Amsterdamse Zuidas. Dit Vivaldi-gebouw moest 250 tot 300 miljoen euro gaan kosten, zeiden toenmalig minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en projectambassadeur Wouter Bos in juli bij de presentatie van de bouwplannen. Het pand zal nog niet klaar zijn ten tijde van de geplande verhuizing op 1 januari 2019. Het EMA moet daardoor eerst worden ondergebracht op een tijdelijke locatie.

Conceptbeeld van het Vivaldi-gebouw, dat het EMA moet gaan huisvesten. Afbeelding The Dutch Bid for EMA

Minpunt

Dat laatste was een minpunt van het Nederlandse bod, oordeelde de Europese Commissie twee maanden geleden. De Commissie onderwierp alle inzendingen aan een analyse. Dat er in het Nederlandse bod niets stond over beveiliging, de aanwezigheid van een archief en de IT-systemen, beoordeelde Brussel ook als zwakten. Het Nederlandse voornemen eenmalig 18 miljoen euro extra bij te dragen aan het EMA als Amsterdam de aanbesteding zou winnen, kon op meer enthousiasme rekenen.

Minister-president Mark Rutte benadrukt in een reactie op zijn Facebookpagina de veronderstelde positieve effecten van het EMA voor de economie. “Goed nieuws voor Nederland”, aldus de premier. Rutte dankt bewindslieden als Schippers en haar opvolger Bruno Bruins voor hun inspanningen. “Met recht kunnen we spreken van een succes voor de Nederlandse diplomatie.”

‘EU kan ook na Brexit goede beslissingen nemen’

Minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken, VVD) ziet in de komst van het EMA naar Amsterdam een positief signaal voor de toekomst van de Europese Unie. “De EU laat hiermee zien dat zij ook na de Brexit goede beslissingen kan nemen.” Zijlstra’s partijgenoot en collega-bewindsman Bruins (Volksgezondheid) noemt het “goed nieuws voor alle patiënten in Europa” dat het EMA vanaf 2019 in Nederland zit.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, de Nederlandse evenknie van het EMA, is blij dat het instituut naar Nederland komt. Directeur Hugo Hurts gaat “de komst van het EMA” ondersteunen en zegt uit te kijken naar de samenwerking.

Later op maandag stemden de 27 lidstaten ook nog over de toewijzing van de Europese Bankenautoriteit (EBA). Parijs won die aanbesteding, en versloeg daarbij onder meer Frankfurt en Dublin. De EBA was minder populair dan het aanzienlijk grotere EMA. Acht steden dongen mee naar die aanbesteding. Nederland had geen interesse.

Correctie(20-11-2017): In een eerdere versie van dit stuk stond dat het EMA 800 medewerkers heeft. Dat moest 890 zijn.