Eredivisie

Ajax vernedert NAC in Breda, Heerenveen verslaat Twente

Ajax heeft zaterdag een ‘avondje NAC’ verpest door de club uit Breda met 8-0 te verslaan. Het was de grootste uitzege in de eredivisie ooit voor Ajax. Na ruim een half uur stond er al 0-5 op het scorebord. Reden voor de NAC-fans om „schaam je kapot” te zingen.

Ajax begon tegen NAC weer in een andere samenstelling, na de nederlaag van twee weken geleden tegen FC Utrecht. Daley Sinkgraven begon als linksback, Siem de Jong moest plaatsmaken voor de kersverse international Donny van de Beek en op de linkerflank verving Justin Kluivert de geblesseerde Amin Younes. Na het openingsdoelpunt van Matthijs de Ligt ging het snel. Van de Beek (tweemaal), David Neres en opnieuw De Ligt zetten Ajax op 0-5.

In de tweede helft speelde Ajax in een lager tempo, maar NAC kwam nauwelijks aan de bal. Invallers Frenkie de Jong en Klaas-Jan Huntelaar lieten zich zien. De Jong versierde een strafschop die Lasse Schöne benutte. Huntelaar kopte zijn ploeg naar 7-0 en Van de Beek bepaalde met zijn derde treffer de eindstand op 8-0. Feyenoord was in 1963 de laatste club die een uitwedstrijd in de eredivisie met 8-0 won, destijds tegen Volendam.

SC Heerenveen maakte zaterdag in Enschede een einde aan een slechte reeks door FC Twente met 4-0 te verslaan. Voor de bezoekers waren Daniel Høegh, Michel Vlap, Martin Ødegaard en Henk Veerman trefzeker.

Voor de nieuwe coach van FC Twente Gertjan Verbeek was de nederlaag tegen de club, waar hij als speler én trainer in het verleden actief was, pijnlijk. „Het is even slikken, maar 0-4 komt hard aan. Het was niet meer dan terecht. Heerenveen heeft betere spelers en een beter team, maar dat kun je compenseren met strijd en beleving. Maar we misten de overtuiging in deze wedstrijd.” (ANP)