Duitse president wil nieuwe coalitiepoging

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier wil de onderhandelingen weer oppakken. De sociaaldemocratische SPD wil nieuwe verkiezingen.

Foto John Macdougall/AFP

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier (SPD) heeft na een gesprek met Angela Merkel (CDU) alle partijen opgeroepen hun “posities te heroverwegen”. Die uitspraken deed hij naar aanleiding van het stuklopen van een regeringscoalitie CDU/CSU met FDP en de Groenen. Hij sprak de hoop uit dat er alsnog een meerderheidscoalitie gevormd wordt, zonder dat er nieuwe verkiezingen uitgeschreven worden.

President Steinmeier gaat de komende dagen in gesprek met partijleiders. Hij vindt dat iedereen de “verantwoordelijkheid heeft om zich in te zetten voor een nieuwe regering”.

Crisis in Berlijn: FDP loopt weg bij onderhandelingen, Merkel in gevaar

Een echt alternatief voor de stukgelopen coalitie is er niet, omdat de sociaaldemocratische SPD weigert mee te regeren. De coalitie van CDU/CSU, FDP en Groenen was op basis van de zetelverdeling na de parlementsverkiezingen van 24 september de enige reële mogelijkheid zonder de SPD.

Wat rest is een minderheidsregering of nieuwe verkiezingen. De SPD zei maandag nogmaals niet mee te willen regeren. De partij is voorstander van nieuwe verkiezingen. De partij vindt het “belangrijk dat de burgers de toestand opnieuw kunnen beoordelen en wij zijn niet bang voor nieuwe verkiezingen”.

Zondagavond laat mislukten de onderhandelingen tussen de christendemocraten (CDU/CSU), de FDP en de Groenen over een nieuwe regeringscoalitie. De rechts-liberale FDP trok de stekker uit de onderhandelingen, omdat de partij het vertrouwen in het eindresultaat kwijt was.