Duits OM eist celstraf tegen oprichter drogisterijketen Schlecker

Anton Schlecker zou zich hebben schuldig gemaakt aan faillissementsfraude. Het bankroet van zijn drogisterijketen zou al sinds 2010 onafwendbaar zijn geweest.

Drogisterijmagnaat Anton Schlecker (l) komt eerder dit jaar aan bij de rechtbank van Stuttgart.
Drogisterijmagnaat Anton Schlecker (l) komt eerder dit jaar aan bij de rechtbank van Stuttgart. Foto EPA

Het Duitse Openbaar Ministerie wil dat Anton Schlecker drie jaar de cel in gaat. De openbare aanklager in Stuttgart beticht de 73-jarige voormalig eigenaar van drogisterijketen Schlecker van faillissementsfraude. Ook tegen zijn kinderen zijn straffen geëist, meldt het Duitse Handelsblatt maandag.

Het bankroet van Schlecker in 2012 was een van de grootste uit de Duitse geschiedenis. Op het moment dat de drogisterijketen in dat jaar uitstel van betaling aanvroeg, had het tienduizend winkels, waarvan de meerderheid in Duitsland. Door het faillissement verloren 25.000 mensen hun baan.

Faillissement onvermijdelijk

Het OM beweert dat al in 2010 duidelijk was dat een faillissement onvermijdelijk was. Het drogisterijconcern was toen bezig met het dichten van gaten. Er werden miljoenen overgemaakt naar het privévermogen van de Schlecker-familie. Concernleider Anton deed dit, zo beweert het OM, door logistiekbedrijf LDG 16 miljoen euro te veel te betalen.

Lees meer over het faillissement van Schlecker: Bij Schlecker was eigenlijk alles fout

LDG was in handen was van zijn kinderen Lars en Meike. Tegen hen zijn onvoorwaardelijke straffen van respectievelijk twee jaar en tien maanden geëist, en twee jaar en acht maanden. Zowel Anton, Lars als Meike Schlecker ontkennen de aantijgingen van justitie.

Saneringen

Bij de keten werkten tot aan het faillissement 47.000 mensen. In 2010 draaide het bedrijf een omzet van 6,5 miljard euro. Schlecker had tot dat jaar ook zo’n honderd filialen in Nederland, die de keten wegsaneerde.

Schlecker stond al langer bekend als een slechte werkgever. Anton Schlecker en zijn vrouw kregen in 1998 een voorwaardelijke gevangenisstraf van tien maanden en een geldboete. Tegen de autoriteiten zeiden ze dat ze hun Duitse werknemers volgens cao-richtlijnen betaalden, maar in werkelijkheid lag hun salaris lager.