Opinie

D66 wil het liever niet meer over de sleepwet hebben

De Haagse Stemming Vandaag is dag 26 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Vooral veel lof voor D66 op eigen partijcongres. Het debat over de aflosboete dreigt een latertje te worden. En Duitsland zit sinds vannacht in een politieke crisis.

AANGEHOUDEN KROONJUWEEL: Moet regeren voor het CDA volgens partijleider Sybrand Buma nog een spijkerbed zijn, D66 lijkt een stuk comfortabeler te willen liggen. Op het partijcongres in Leeuwarden ademde alles dit weekend dat de partij er zin in heeft. Partijleider Alexander Pechtold zei tegenover zijn ministers nog wel even dat ze het niet “makkelijk zullen krijgen” met de partij, maar de stemming was toch vooral optimistisch over de verworvenheden in het regeerakkoord. Interne kritiek op het kabinetsvoornemen het referendum af te schaffen werd gesmoord in een motie die de Tweede Kamerfractie opriep een nieuw wetsvoorstel voor een ‘correctief’ referendum te gaan maken. Niet dat zo’n voorstel er tijdens dit kabinet nog gaat komen, maar de kwestie is voorlopig gepacificeerd.

Samsommetje: Felle kritiek was er bij D66 op de linkse partijen, die het volgens de partij hebben laten afweten. SP, GroenLinks en PvdA zijn volgens Pechtold met “gestrekte draf op langdurige verantwoordelijkheidsvakantie” gegaan. Schrikbeeld voor Pechtold zelf was de rol die PvdA-leider Diederik Samsom tijdens de vorige kabinetsperiode speelde: te “monistisch” en “te klef”. En dat terwijl het Tom-Jan Meeus vorige week juist opviel dat alle drie de partijleiders uit de coalitie zich steeds meer als “de ontluikende Samsommetjes van Rutte III” presenteren.

TO SLEEPWET OR NOT TO: Links kreeg het ook zwaar te verduren tijdens het partijcongres van de Partij voor de Dieren, dat zondag plaatsvond. Onder geen beding zal de partij volgens partijleider Marianne Thieme aansluiten bij het linkse blok, waar alleen “aan elkaar hangende slappe compromissen” worden gesloten. De Dierenpartij bekrachtigde verder campagne te gaan voeren voor het referendum over de Inlichtingenwet. Ook op het D66-congres deed de jongerenpartij een vergeefse poging een tegencampagne op poten te zetten. Een meerderheid kreeg dat voorstel niet, waardoor de jongeren nu zelf maar gaan doen. Één verzoek kregen de D66-jongeren daarbij nog wel: Tweede Kamerlid Kees Verhoeven verzocht hen het woord ‘sleepwet’ niet meer te gebruiken. “Ga niet mee in dat frame”.

FILIBUSTER: Nog een frame dat de coalitie liever kwijt dan rijk is: de aflosboete. Deze week debatteert de Tweede Kamer over het plan dat officieel “het geleidelijk uitfaseren van de aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld” heet, en als het aan de oppositie ligt gaan de slaapzakken mee. Om te voorkomen dat belastingvrijstelling voor mensen met een afgelost huis verdwijnt, willen de PVV en 50Plus gaan filibusteren: beide partijen vroegen gezamenlijk al 35 uur aan spreektijd aan. Het is de vraag of het echt zo ver zal komen: een Kamermeerderheid van de coalitiepartijen kan de spreektijd volgens het reglement maximeren. Over een betere term voor de aflosboete moet de coalitie in elk geval nog even nadenken: staatssecretaris Menno Snel muntte vrijdag het weinig pakkende “rare bonus”.

BUITEN HET BINNENHOF: Vannacht klapten de formatieonderhandelingen in Duitsland, nadat de liberale FDP opstapte. Een ongekende situatie voor de Duitsers, die mogelijk kan leiden tot het vertrek van bondskanselier Angela Merkel en het uitroepen van nieuwe verkiezingen. Ook voor Europa kan dat grote gevolgen hebben, want de positie van Merkel is hoe dan ook stevig verzwakt. Mark Rutte zal zijn adviezen over lastige formaties vandaag meteen met vriendin Merkel kunnen delen: de twee zouden vandaag lunchen in Berlijn.

WAT WIJ LEZEN EN LUISTEREN: Een uitgebreide reconstructie van de lobby om een duur medicijn tegen taaislijmziekte in het basispakket opgenomen te krijgen. Enzo van Steenbergen en Jeroen Wester ontdekten dat een lobbyist leugens verspreidde, die vervolgens door Kamerleden klakkeloos werden overgenomen In onze podcast Haagse Zaken duiken we nog wat dieper in de wereld van lobbyisten in Den Haag.

WAT WIJ VOLGEN: De verkiezing heeft wel wat weg van het Songfestival of Expeditie Robinson. Vandaag wordt bekend welk EU-land na de Brexit de Europese geneesmiddelenautoriteit mag gaan huisvesten. De afgelopen maanden voerde Nederland, onder leiding van oud-minister Wouter Bos, uitgebreid campagne om het EU-agentschap naar Amsterdam te halen. Na drie stemrondes met briefjes en volop vriendjespolitiek, komt vanavond een winnaar uit de bus. Nederland maakt volgens ingewijden een goede kans, hoewel onze Menno Tamminga zijn geld in augustus nog op een andere kandidaat zette: Athene.

QUOTE VAN DE DAG:

“We zijn allemaal kinderen geweest, hebben allemaal een keer Sinterklaas zien aankomen, laten we allemaal een beetje normaal doen.”

Premier Mark Rutte over de geblokkeerde demonstratie tegen Zwarte Piet die dit weekend in Dokkum zou hebben plaatsgevonden.