Burgemeester verbood zwartepietenprotest Dokkum om vuurwerk

Of het de demonstranten waren die tegen Zwarte Piet kwamen betogen of de mensen die hen op de snelweg tegenhielden, zegt burgemeester Marga Waanders niet.

Twee bussen van de actiegroep Stop Blackface worden door tegendemonstranten tegengehouden op de A7 bij Joure.
Twee bussen van de actiegroep Stop Blackface worden door tegendemonstranten tegengehouden op de A7 bij Joure. Foto ANP

Burgemeester Marga Waanders van de Friese gemeente Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, heeft het zwartepietenprotest van afgelopen zaterdag verboden omdat voor- of tegenstanders onderweg waren met zwaar vuurwerk op zak. Dat schrijft Waanders in een brief op de website van de gemeente waarin ze de gebeurtenissen reconstrueert.

Of het de demonstranten waren die tegen Zwarte Piet kwamen betogen of de mensen die hen op de snelweg tegenhielden, wordt in de brief bewust in het midden gelaten, zegt een gemeentewoordvoerder. Waarom dit niet duidelijk gemaakt wordt, wil ze niet zeggen.

Afgelopen zaterdag blokkeerden Friese demonstranten vlak voor de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum de doorgang van een groep van zo’n 120 antizwartepietbetogers. In bussen waren zij op weg naar de Friese stad.

Meerdere blokkades

Nadat de bussen van de antizwartepietbetogers waren tegengehouden, ontving de politie berichten dat meerdere blokkades opgeworpen zouden worden op zowel de N31 als op de Centrale As naar Dokkum. Ook stonden in de binnenstad reeds mensen die de confrontatie aan wilden gaan met de demonstranten die tegen Zwarte Piet wilden demonstreren. Uiteindelijk werd de betoging afgeblazen door de burgmeester en werden de betogers teruggeleid naar Amsterdam en Rotterdam.

Lees ook dit opiniestuk van hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer: Na Bonifatius is bij Dokkum het betogingsrecht vermoord

De burgemeester schrijft in de brief al sinds donderdag op de hoogte te zijn geweest van een oproep van ene ‘project P’. De initiatiefnemers hiervan wilden de antizwartepietdemonstranten tegenhouden of vertragen op weg naar Dokkum. Het OM constateerde toen dat er sprake was van opruiing. De politie heeft de mensen achter de oproep aangesproken en gesommeerd deze te staken. De actie is toen stopgezet. Of dit de mensen waren die zaterdag de bus stilzetten, wordt uit de brief niet duidelijk.

Voorstanders meldden zich niet

Hoewel de betogers tegen Zwarte Piet zich van te voren hadden aangemeld om te demonstreren, deden de tegendemonstranten dit niet, schrijft burgemeester Waanders.

“Aan voorstanders van Zwarte Piet was binnen dezelfde afspraken volop ruimte om hun standpunten kenbaar te komen maken, daar hebben ze geen gebruik van gemaakt.”

Lees ook het interview met burgemeester Marga Waanders

Het OM onderzoekt inmiddels of de Friese demonstranten vervolgd moeten worden.