Birma

China bedenkt driestappenplan voor Rohingya-crisis

China heeft een driestappenplan om de Rohingya-crisis op te lossen. Met deze mededeling kwam Wang Yi, de Chinese minister van Buitenlandse Zaken nadat hij dit weekend in Birma was geweest. Om de crisis het hoofd te bieden, waarbij inmiddels meer dan 600.000 Rohingya Birma zijn ontvlucht, moet er een staakt-het-vuren komen, hulp bij de onderhandelingen tussen Birma en Bangladesh en de Rohingya moeten uit de armoede worden geholpen. „De deelstaat Rakhine (waar de Roingya wonen) is rijk aan grondstoffen, alleen worden ze niet goed benut. China is bereid daarmee te helpen”, zei Yi. Aung San Suu Kyi benadrukte de vriendschap: „China en Birma verschillen erg in grootte en macht, maar als het op wederzijds begrip aankomt zijn we vrienden die dezelfde waarden vertegenwoordigen.” (NRC)