‘Amerikaanse’ filibuster verwacht in de Tweede Kamer

De PVV en 50Plus hebben deze week 35 uur spreektijd aangevraagd om invoering van de ‘aflosboete’ tegen te houden. Komt er echt een Hollandse ‘filibuster’?

50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen, die van plan is dinsdag 900 minuten te spreken.
50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen, die van plan is dinsdag 900 minuten te spreken. Foto Bart Maat/ANP

Gaat de oppositie tegen Rutte III in de Tweede Kamer proberen wetgeving tegen te houden door eindeloos lang te praten: een ‘filibuster’ naar Amerikaans voorbeeld? Wel als het aan de PVV en 50Plus ligt. Zij hebben deze week respectievelijk 1.200 en 900 minuten spreektijd aangevraagd voor één debat. Bij elkaar opgeteld 35 uur. PVV en 50Plus willen zo voorkomen dat het de coalitie lukt nog dit jaar het voorstel door beide Kamers te krijgen om het fiscale voordeel af te schaffen voor woningbezitters die hun leningen (bijna) geheel hebben afgelost.

De regeringspartijen hebben geen plannen de vertragingstactiek te voorkomen, zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Hij gaat „met belangstelling kennisnemen van de inbreng van de collega’s”. Van Weyenberg heeft zelf twintig minuten aangevraagd, zijn coalitiegenoot Aukje de Vries (VVD) tien minuten.

Het voordeel voor huizenbezitters is geregeld in de wet-Hillen uit 2005, die Rutte III wil afschaffen. Meteen na het regeerakkoord muntte de oppositie het begrip ‘aflosboete’: eerst stimuleert de overheid jarenlang het aflossen, daarna schaft zij het fiscale voordeel daarvan af. Volgens de Vereniging Eigen Huis wordt een miljoen mensen getroffen door de afschaffing, onder wie veel ouderen.

Doorheen rammen

Het kabinet wil de wet in 2019 laten ingaan, met een afbouwtijd van 30 jaar. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) stuurde vlug een wetsvoorstel naar de Kamer, dat ook onmiddellijk behandeld wordt. De Belastingdienst heeft namelijk een jaar nodig om de systemen aan te passen.

50Plus vindt dat de maatregel „er doorheen wordt geramd”, zegt Kamerlid Martin van Rooijen. Daar gaat hij in zijn vijftien uur over spreken. PVV’er Mulder wil betogen hoe het afschaffen van de wet „ingrijpt op de kern van de belastingmoraal”. Mulder denkt dat hij de twintig uur wel vol krijgt. „Ik ben geen jonge god meer, maar als de heer Van Rooijen het kan, moet ik het ook kunnen.” (Van Rooijen is 75 jaar.)

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib laat weten dat zij erop zal letten dat Kamerleden bij het onderwerp blijven en niet in herhaling vallen.